Lekker koken voor (dementerende) ouderen

Eten om niet te vergeten

11 januari 2013

In de media verschijnen regelmatig berichten over stoffen of voedingsmiddelen die mogelijk een remmend effect hebben op het verloop van de ziekte van Alzheimer en dementie. Drie auteurs namen de uitdaging aan en schreven met hulp van experts als VUmc hoogleraar neurologie Philip Scheltens, kok Geert Ameel, geriater Anneke van der Plaats en diëtisten een informatief kookboek voor (dementerende) ouderen: ‘Eten om niet te vergeten’. Een deel van de opbrengst gaat naar het VUmc Alzheimercentrum.

Nederland telde in 2011 meer dan 2,6 miljoen 65-plussers waarvan ruim 250.000 mensen met een vorm van dementie kampen. Maar bijna niemand durft zich te wagen aan een voedingsprogramma dat de ziekte van Alzheimer of dementie remt of kan stoppen. De inzichten en meningen zijn verdeeld. Zeker is dat veel kauwen goed is voor het brein, terwijl ouderen vaak gepureerd voedsel krijgen. Lekker eten is goed voor de gezondheid, maar ouderen zijn veelal ondervoed. Dergelijke inzichten inspireerden de auteurs Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot om zich hier wel aan te wagen. Zij kwamen zo tot 25 heerlijke recepten voor ouderen en dementerenden in hun boek 'Eten om niet te vergeten'.

Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot schreven dit boek als onderdeel van het programma Outreaching (Universiteit van Tilburg). Zij lieten zich informeren door een team van deskundigen: prof.dr. Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam; Geert Ameel, die gespecialiseerd is in het koken voor ouderen schreef de recepten; dr. Anneke van der Plaats, geriater en auteur van het boek 'De Wondere Wereld van Dementie' en  Annita Kok & Alison den Besten, aangesloten bij Diëtisten Verpleeg- en Verzorgingshuizen, een netwerk van diëtisten gespecialiseerd in voeding en diëten voor ouderen en revalidanten.

bron: Dienst communicatie

printen