Even voorstellen:

Cynda Rushton, Autoriteit op gebied 'moral resilience'

17 april 2018

Hoe ga je als verpleegkundige om met morele en ethische dilemma’s? Als hoofd van de School of Nursing van Johns Hopkins University, weet prof. Dr. Cynda Rushton alles over dit onderwerp. Tijdens de Anna Reynvaanlezing op 31 mei komt ze naar Amsterdam om over dit onderwerp te praten. We zochten haar op in Baltimore.

x 450 cynda

Integriteit
Op de werkkamer van Cynda hangt een schilderij van een Japanse vriend.  In Japanse karakters staat er 'integriteit'. Voor Rushton een essentieel begrip. Want het gaat haar erom dat je je persoonlijke integriteit, je eigen normen en waarden, geen geweld moet aandoen.  Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan - 'moral resilient', veerkrachtig zijn. Dat is wat ze haar studenten en cursisten tijdens de Mindful Ethical Practice & Resilience Academy probeert bij te brengen.

"Alles wat ik doe, is beïnvloed door mijn klinische werk als verpleegkundige", zegt ze nu. "Toen ik begon als verpleegkundige op de kinder-IC waren we op het punt dat we steeds meer technologieën ontwikkelden waarmee we kinderen konden behandelen. Dat riep wel de vraag op: moeten we die technologie ook echt gebruiken. We vroegen ons wel eens af of we niet meer kwaad dan goed deden met de technieken." John Hopkins Medical Center
Binnen de muren van het John Hopkins Medical Center vindt veel baanbrekend wetenschappelijk onderzoek plaats. Dit is de wereld van 'de cutting edge of science', zoals professor Cynda Rushton, verbonden aan de Johns Hopkins School of Nursing het noemt.

Cynda komt op 31 mei de Anna Reynvaanlezing houden in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Dat zal gaan over morele dilemma's en weerbaarheid. Juist het feit dat Johns Hopkins op wetenschappelijk gebied zo voorop loopt, maakt dat je als arts en verpleegkundige vaker met ethische en morele dilemma's wordt geconfronteerd, vertelt ze. "Want de grenzen van wat toegestaan is - in termen van voordeel of van mogelijke belasting - worden voortdurend opgerekt. Dat moet je wel kunnen en durven bespreken."

Wil jij de lezing van Cynda Rushton zelf bijwonen ? Meld je dan aan voor de Anna Reynvaanlezing op donderdag 31 mei.


bron: Origineel

printen