Jaaroverzicht

VUmc jaaroverzicht 2017

28 december 2017

In 2017 gebeurde er weer veel in en rondom VUmc. Een van de hoogtepunten was de toestemming van de Autoriteit Consument en Markt voor de fusie met AMC. Er waren uiteraard meer hoogtepunten. Zoals de opening van twee hybride operatiekamers en een Liquid Biopsy Centre, de lancering van een Tattoopoli en de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). Ook zijn er veel innovatieve en baanbrekende onderzoeken gestart en hebben twee geneeskundestudenten een 1.200 pagina's tellend naslagwerk gepubliceerd: het Compendium Geneeskunde. Onderstaand een, nooit volledig, overzicht van 2017.

Januari

Op 13 januari startte de Tattoopoli. Initiatiefnemer en dermatoloog-in-opleiding Sebastiaan van der Bent is enthousiast. "Eindelijk is er een mogelijkheid om mensen met een allergische reactie op hun tatoeage op één centrale plek te zien en te behandelen."

schiffmacher_bent Tattoo poli

Op 26 januari ontving onderzoeker Joline Beulens en haar groep 2,5 miljoen euro van de Hartstichting voor een onderzoek naar gezonde voedselkeuze in de supermarkt. Leiden aanpassingen in de supermarkt tot een keuze voor gezondere producten? En leidt dat ook tot een lager cholesterolgehalte, een lagere bloeddruk of een gezonder gewicht?

Februari

AnoukWouters bijgesneden 2.0Op 9 februari promoveerde Anouk Wouters op onderzoek naar het selecteren van geneeskundestudenten. Volgens haar leidt selectie van studenten niet tot betere motivatie, bevlogenheid en studieprestaties ten opzichte van een gewogen loting. Bovendien lijkt de diversiteit van de studentenpopulatie door selectie in het gedrang te komen.

Op 22 februari vond een uniek flashmob-onderzoek plaats naar de slaapkwaliteit in veertig ziekenhuizen. VUmc patiënten vulden vragenlijsten in over hoe ze hadden geslapen. Het flashmob-onderzoek was op een onverwacht moment zodat de resultaten niet werden beïnvloed. 

Op dezelfde dag, 22 februari, opende VUmc als eerste ziekenhuis ter wereld twee nieuwe hybride operatiekamers die zijn uitgerust met 'Azurion'. Dit is de nieuwste medische interventietechnologie. Een ingreep aan vaten en organen gaat via gaatjes in de huid. Voor patiënten is dit minder belastend en sneller herstel is mogelijk.

17-008_Pati_nt_kan_bij_VUmc_sneller_herstellen_dankzij_nieuwe_technologie_op_hybride_operatiekamers

Op 28 februari werd een deel van de tv-uitzending van ZorgNu gewijd aan de cursus Stop de Bloeding - Red een leven. Tijdens een intensieve en interessante 'burger'-cursus legde traumachirurg Leo Geeraedts een groep van 12 'leken' uit hoe je levensbedreigend bloedverlies herkent en stopt. Inmiddels hebben ruim 1.600 mensen (burgers en instructeurs) deze cursus gevolgd. We bereikten 1,6 miljoen mensen via de (social) media met dit nieuws.

stopdebloeding 450 formaat

Maart

Op 17 maart werd de polikliniek Vrouw-Kind VUmc locatie Louwesweg officieel geopend. De polikliniek bevindt zich in het MC Slotervaart. De kinderartsen en gynaecologen van VUmc werken nauw samen met de verschillende specialismen aldaar.

17-011_VUmc_opent_een_nieuwe_polikliniek_in_het_MC_Slotervaart_-_Polikliniek_Vrouw-Kind_VUmc_locatie_Louwesweg

Afgelopen zomer werden alle ANWB-praatpalen langs de wegen verwijderd. Immers, weggebruikers hebben tegenwoordig een mobiele telefoon om hulpverleners te alarmeren. Slechts drie oude, nostalgische ANWB-praatpalen overleefden. Eén ervan ging op 20 maart naar VUmc Kinderstad, zodat kinderen ermee kunnen spelen.

praatpaal goed formaat  

April

Op 1 april startte de afname van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Het is een bloedtest voor zwangeren om na te gaan of het ongeboren kind een extra chromosom 21 (Down syndroom), 13 of 18 heeft. VUmc had de aanvraag bij het ministerie van VWS gedaan namens alle umc's.

Op 18 april werd bekend dat VUmc een betrouwbare techniek heeft ontwikkeld om hoortesten bij patiënten, in de eerste fase na plaatsing van een hoorimplantaat, thuis te doen. Eerder moesten patiënten steeds naar het ziekenhuis voor deze noodzakelijke testen. De techniek is ontwikkeld samen met de patiëntenvereniging en de industrie.

Op 21 april startte het VUmc MS Centrum Amsterdam een Expertisecentrum Cognitie. Het richt zich op specialistische zorg en onderzoek van cognitieve klachten bij multiple sclerose (MS). Deze opende Jeroen Geurts, leider van cognitieonderzoek, en Bernard Uitdehaag, verantwoordelijk voor de behandeling en zorg, samen met Edwin van Wijngaarden en Thomas Sanders het nieuwe kenniscentrum.

taart-opening-cognitie-centrum

Mei

Vanwege de nauwe samenwerking tussen AMC en VUmc reizen medewerkers regelmatig van het ene naar het andere umc. Daarom rijdt er sinds 8 mei een shuttlebus om hen te vervoeren. De bus brengt hen in 25 minuten van het ene naar het andere umc.

Shuttlebus (450)

Op 18 mei vond een grote rampoefening plaats, Fear of Terror. Het scenario was: een bomaanslag in het Olympisch Stadion met 20.000 bezoekers, en een schietpartij op het Stadionplein. Aan de oefening deden ruim 200 medewerkers mee en 25 lotus-slachtoffers mee.

2017-05-18-rampoefening-foto

Op 19 mei werd bekend, dat gebruik van oliecontrastmiddel bij het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders de vruchtbaarheid bevordert van vrouwen met een onvervulde kinderwens. Het aantal zwangerschappen na het doorspoelen van de eileiders met oliecontrast lag ruim tien procent hoger dan bij het gebruik van een contrastmiddel op waterbasis.

Juni

Op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam werd op 3 juni een hommage gebracht aan overledenen die hun lichaam ter beschikking stelden van de VUmc-afdelingen anatomie en neurowetenschappen. Hiermee werken zij mee aan wetenschappelijk onderzoek.

3 juni

Op 9 juni werd bekend, dat een gen is vastgesteld dat betrokken is bij het ontstaan van een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer. Drie genen waren al bekend. Nu is een vierde gen - SORL1-gen - gevonden door onderzoekers van VUmc, Erasmus MC en de TU Delft. Voor patiënten en hun familie is het belangrijk te weten of de ziekte van Alzheimer een erfelijke oorzaak heeft. Bovendien levert kennis over erfelijkheid nieuwe inzichten op in processen die betrokken zijn bij deze ziekte.

Op diezelfde dag, 9 juni, was het weer KinderBeestFeest, het jaarlijks besloten feest in ARTIS. Onder begeleiding van politiemotoren gingen 350 voertuigen op weg om de kinderen naar de dierentuin te brengen voor een onvergetelijke avond.

op pad 450

Op 21 juni was kinderoncoloog Dannis van Vuurden te gast in het televisieprogramma Jinek, NPO 2. Hij vertelde er over het belang van onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Deze ernstige ziekte werd bekend door de nagellakactie van Tijn tijdens 3FM Serious Request. Tijn zorgde zo voor extra aandacht voor hersenstamkanker. De ziekte waaraan hij zelf overleed in de nacht van 6 op 7 juli.

  Dannis van Vuurden (450)

Juli

Op 6 juli werd gevierd dat de Master Oncology van VUmc School of Medical Sciences op de eerste plek stond in de Nationale Studenten Enquête (NSE) van alle biomedische masteropleidingen in Nederland. De NSE is een grootschalig, landelijk onderzoek waarvoor bijna alle studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding.

Taart_NSE_NL -  450

Augustus

Op 14 augustus werd bekend dat binnen enkele jaren slechts een buisje bloed nodig is om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Uit nieuw onderzoek van Myron Best en Tom Würdinger, van Cancer Center Amsterdam, blijkt dat een bloedtest met 91% zekerheid kan vaststellen of iemand vergevorderde, niet-kleincellige longkanker heeft.

cancer-cell-lab-foto

Tussen 16 en 24 augustus was er op Twitter en Facebook veel belangstelling voor het ivf-centrum. Hoofd voortplantingsgeneeskunde Roel Schats: "Ons ivf-centrum heeft met ongeveer 50% het hoogste zwangerschapspercentage per gestarte behandeling. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde tikt nog niet de 40% aan." Vooral op Facebook kwamen veel warme reacties binnen.

17 augustus Roel Schats ( x 450)

Van de patiënten die een hartstilstand overleven, overlijdt de helft later alsnog in het ziekenhuis. In ons land zijn dat er wekelijks 12. Onderzoekers van de intensive care volwassenen vinden dat te veel. Zij denken dat het goed is om snel na een hartstilstand een hoge dosis vitamine C toe te dienen aan de patiënt. Op 29 augustus hoorden ze dat ze een subsidie van 358.000 euro krijgen voor nader onderzoek.

infuusfoto 29augustus ( 450)

September

Op 5 september maakte de Autoriteit Consument en Markt bekend dat AMC en VUmc mogen fuseren. Beide umc's zijn blij en verwachten in 2018 bestuurlijk samen te gaan. Vanaf die tijd bestaan de raden van toezicht en de raden van bestuur van beide centra uit dezelfde personen. Na de bestuurlijke fusie begint een langjarig proces van integratie.

gevel-amc-en-VUmc--450

De hele geneeskunde gevat in vier boeken? Ja, dat kan. Geneeskundestudenten Romée Snijders en Veerle Smit bedachten een uitgebreid naslagwerk: Compendium Geneeskunde. Een samenvatting van 1.200 pagina's van de medische basiskennis. Geen vervanging, maar een aanvulling op het studiemateriaal. Op 7 september schoven zij aan bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Compendium geneeskune 450 x

De meerderheid (86%) van de Nederlanders denkt onterecht dat kanker bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is, terwijl het hart- en vaatziekten zijn. Dit en nog veel meer bleek op 29 september tijdens Dress Red Day uit een onderzoek dat Motivaction uitvoerde voor VUmc. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat Nederlanders weinig weten over man-vrouw-verschillen als het gaat om hun gezondheid. Op deze dag gingen onze medewerkers daarom massaal gekleed in het rood om aandacht te vragen voor het vrouwenhart.

Dress Red Day 450

Oktober

VUmc en de VU deden samen mee aan het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober. Rond de 2.500 bezoekers waren  enthousiast over de verschillende activiteiten. Op de VUmc-wetenschapsmarkt konden kinderen onder meer hun gehoor, geheugen en aandacht testen, tekenen en proefjes doen.

weekend van de wetenschap 450

Op 15 oktober hebben renners van de TCS Amsterdam Marathon ruim 137.000 euro opgehaald voor VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA). Het CCA koopt hiervan een Vectra Polaris, een apparaat waarmee tumortypen vastgesteld kunnen worden. Dit is een belangrijke stap naar het kunnen bepalen welke immuuntherapie het beste werkt bij individuele patiënten met kanker.

2017-10-16_Opbrengst_CCA

Via social media deed VUmc op 20 oktober een oproep voor nieuwe moedermelkdonoren. Reden hiervoor was de uitbreiding van de Nederlandse moedermelkbank van VUmc en AMC. Het filmpje met de oproep werd via Facebook massaal gedeeld en bereikte ruim 350.000 mensen. Inmiddels hebben zich al veel nieuwe donoren aangemeld.

November

Vanaf 4 november gaven geneeskundestudenten Yasmine, Floor en Dina een uniek kijkje in hun leven. Gedurende twee weken vertelden zij via Instagram alles over hun studiekeuze, de studie en het studentenleven.

Virtueel meelopen met450 x

Op 14 november maakten AMC en VUmc bekend te starten met de ontwikkeling van een internationaal trainingscentrum voor medisch specialisten: 'Amsterdam Skills Centre for Health Sciences'. Met behulp van virtuele technologie en artificiële intelligentie worden straks medisch specialisten doelmatiger getraind in het uitvoeren van operaties.

400x240

Op 27 november werd bekend dat onderzoekers van VUmc en een team in Australië een nieuw gen hebben gevonden voor een erfelijke en ernstige hersenziekte bij kinderen. Door de data te delen in een grote internationale database, is er ook een andere patiënt - in Canada - gevonden met deze zeldzame ziekte. Dit kan een stap vooruit betekenen voor het onderzoek.

December

Op 7 december werd bekend dat Cees Hertogh, van huisartsen- en ouderengeneeskunde, een subsidie krijgt van 1,5 miljoen euro, voor onderzoek naar het terugdringen van overmatig antibioticagebruik bij kwetsbare ouderen. Bijna zestig procent van de aan hen voorgeschreven antibiotica komt voor rekening van urineweginfecties. Dit terwijl die diagnose vaak op onterechte gronden gesteld wordt.

Op 21 december sprak Martijn Huisman, directeur LASA, zijn oratie uit. 'Ouderdom kun je zien als een zoektocht naar veerkracht, naar het vermogen zich aan te passen aan de consequenties van oud worden. Daarom is het belangrijk om veerkrachtbij ouderen te onderzoeken', LASA is dé studie naar Nederlandse ouderen.

portretten ouderen LASA

Wat was jouw VUmc moment van 2017? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram. Of gebruik #VUmc in je bericht.

bron: Origineel

printen