Afscheid theatergroep TIK bij VUmc

Hocus Pocus Pilatus Pas ik wou dat Japie weer terug was!

14 november 2017

Afgelopen week was Japie het Gekke Apie voor het laatst op bezoek bij de kinderafdeling van VUmc. Japie en zijn poppenvrienden zorgden 28 jaar lang voor een lach op het gezicht bij de kinderen en jongeren die in ons ziekenhuis waren opgenomen. Poppenspelers Dorris Boelaart en Ed van Munster speelden met Stichting Theater in Kinderziekenhuizen (TIK) in totaal 1550 voorstellingen in 18 verschillende ziekenhuizen.

afbeelding 1 japie het apie

Hoe zijn jullie ooit bij VUmc begonnen?
"28 jaar geleden met de voorstelling Meneer de Wit. Een vriend van mij was arts. Hij ging weg en vroeg of we op de kinderafdeling een voorstelling wilde komen spelen. Met een 'wandelende poppenkast' die je over je kleding kan trekken gingen we vervolgens langs alle kinderen. Dat bleek een enorm succes. We waren toen de enige kinderactiviteit in het ziekenhuis, nog ver voordat de Cliniclowns, andere voorstellingen of VUmc Kinderstad er waren."

Wie is Japie het Apie?
"Japie woont in onze rode bas. Eigenlijk woont hij in het circus. In de bas zitten daarom allemaal circustrucs in laadjes verstopt. Je kunt als kind interactief meehelpen met de trucs. Als je het touwtje vasthoudt, dan komt Japie het Apie over het touwtje naar het kind toegelopen." Ed speelt de muziek en Dorris zingt: "Ik ben Japie het gekke Apie, en ik woon hier in de bas. Ik ben Japie het maffe Apie en ik woon hier nog maar pas! "

Wat is jullie mooiste herinnering?
"We kunnen er een boek over volschrijven. Op de Intensive Care heb hebben we wel eens gespeeld terwijl een kindje in coma lag. We dachten we gaan het gewoon proberen. Een week later kwamen we terug. Het kind herinnerde zich alles en begon te vertellen over de rode bas en knuffel die er in woonde. Hij herinnerde zich alles. Een wonder." 

Wat gaan jullie het aller meeste missen?
"Het spelen. We hebben ons altijd volledig gegeven. Je bouwt door de jaren ook echt een relatie op met de ouders en patiëntjes. Daardoor kan je ze écht meenemen in het verhaal. Als je liefde geeft dan krijg je altijd liefde terug. Het is echt zo. Helaas hebben we vanwege financiële redenen moeten besluiten te stoppen. Het aantal berichtjes dat we hebben gekregen naar aanleiding van ons vertrek is hartverwarmend." 

afscheid Japie het apie 2

Speciaal voor het afscheid knutselden de kinderen op onze afdelingen ieder hun eigen versie van Japie het Apie. TIK bedankt voor alle mooie theatervoorstellingen!

bron: Origineel

printen