100% Amsterdam UMC: Stiltecentrum

17 augustus 2018

In 100% Amsterdam UMC de leukste tips van locals. Van fijne wandelroutes tot de beste koffiespots, van een rondje kunstgeschiedenis tot die plek met het mooiste uitzicht: Amsterdam UMC heeft het allemaal. Deze zomer staat wekelijks een verborgen parel per locatie centraal.

In deze editie is het tijd voor bezinning.

Ongeacht geloofs- of levensovertuiging
“Hoop, wanhoop, voor moeilijke beslissingen staan, afscheid nemen; of je nu arts, patiënt of familie bent, juist in een ziekenhuis krijg je te maken met levens- en geloofsvragen.” Geestelijk verzorger Beate Giebner werkt in het Stiltecentrum, op de begane grond tussen de twee ziekenhuispleinen in. “Een plek voor iedereen die behoefte heeft aan een moment van bezinning, ongeacht geloofs- of levensovertuiging.”

Stiltecentrum AMC

Stiltecentrum locatie AMC

Je kunt er mediteren en een kaarsje neerzetten (in verband met brandgevaar worden er geen kaarsjes meer aangestoken). In de hoek staat een hindoe-altaar en er is een aparte gebedsruimte voor moslims, met een kraan voor de rituele wassing. Ook ligt er in de zithoek een boek op tafel, 'Voor het neerschrijven van uw gedachten, wensen, gebeden, gevoelens'. “Allah, ik vraag u om genezing van mijn lieve vader. Laat hem zijn operatie goed doorstaan”, schrijft een bezorgde zoon. Een ander: “Lieve mama, het is alweer twee jaar geleden dat wij afscheid van jou hebben moeten nemen. Maar we zullen je nooit vergeten.”

Naast patiënten en familie vinden ook veel medewerkers de weg naar het Stiltecentrum. Giebner: “Laatst was er een hele afdeling naar het Stiltecentrum gekomen, om afscheid te nemen van een plots overleden collega.”

Mediteren
“Maar”, benadrukt ze, “het gaat hier niet alleen over leven en dood. Het Stiltecentrum is er ook voor ontspanning. Op de eerste donderdagen van de maand bijvoorbeeld is het er prettig onthaasten tijdens het klassieke lunchconcert van 12.15 tot 12.45 uur.”
Op de overige donderdagen is er van 12.15 tot 12.45 uur stiltemeditatie. Ook verzorgt Giebner op de  eerste dinsdagen van de maand van 16.15 tot 16.45 uur begeleide meditatie, voor als je bijvoorbeeld nog geen ervaring hebt met mediteren. “Een aanrader. Want of je je nu zorgen maakt over je gezondheid of je werk, mediteren is bij uitstek een manier om even los te komen van het dagelijkse doen en denken.”
Op de zondag staat het centrum in het teken van verbroedering en wordt om 10.30 uur een oecumenische viering (viering van alle geloven) gehouden.
Giebner besluit: “Of het nu zondag of dinsdag is, met het Stiltecentrum bieden we zeven dagen in de week 24 uur per dag een rustpunt te midden van de hectiek van het ziekenhuis."

Zodat iedereen zich hier thuis voelt
Ook op locatie VUmc is een Stiltecentrum, te vinden op de begane grond van het ziekenhuis vlakbij de centrale liftenhal. Architect Francesco Messori ontwierp de bijzondere ruimte: "Ik heb geprobeerd om het archetype van bijna alle godsdiensten hier samen te brengen, zodat iedereen zich hier thuis voelt. De kaarsen zijn een element uit de christelijke traditie, maar bijvoorbeeld de oriëntatie is islamitisch. De afwisseling van lichtere en minder lichte delen trekt mensen naar binnen. Bovendien heeft het licht binnenin het Stiltecentrum een warmere kleur, wat troostend werkt."

Stiltecentrum VUmc

Stiltecentrum locatie VUmc

bron: Origineel

printen