At-5 interview met kankerpatiënt Marianne

Onderzoek voor de patiënt van morgen!

20 april 2018

In het Cancer Center Amsterdam werken bijna 1000 onderzoekers die op verschillende gebieden onderzoek doen naar kanker. Veel van dat onderzoek kan alleen gedaan worden met de medewerking van patiënten. At5 sprak hierover met Marianne. Zij heeft uitgezaaide longkanker en besloot volmondig ja te zeggen op de vraag of ze mee wilde werken aan onderzoek.

CCA1
bron: Interview met At5


In 2016 werd bij Marianne voor het eerst kanker geconstateerd. Onlangs bleek er ook een tumor in haar longen te zitten. Net als elke patiënt bij VUmc werd ook Marianne gevraagd mee te werken aan onderzoek. Marianne zal waarschijnlijk zelf niet meer kunnen profiteren van de uitkomsten van het onderzoek, maar draagt met haar deelname wel bij aan de behandeling van de patiënt van morgen. Dat is een mooi gebaar. Ze vertelt erover in een interview met AT5.


''Als iedereen zegt: "nee, dat ga ik niet doen," dan komen we geen stap verder natuurlijk. Heel nuttig, vind ik het. Ook als er bijvoorbeeld soms een co-assistent aanschuift.''


Deelnemen aan onderzoek
Er zijn verschillende onderzoeken waar je als patiënt aan mee kan doen. De meeste zijn lichamelijke onderzoeken waarbij je bijvoorbeeld lichaamstemperatuur of bloedwaardes worden gemeten. Meedoen is altijd vrijwillig. Van tevoren wordt iedere patiënt uitgebreid geïnformeerd over de voor- en nadelen van deelname. Bovendien wordt tijdens het onderzoek scherp in de gaten gehouden of de behandeling aan de verwachtingen voldoet en of deze bijwerkingen heeft.

CCA 3

Wil jij meewerken aan ons onderzoek? Bekijk dan de folder.

Wat onderzoeken wij?
Het Cancer Center Amsterdam doet al jaren baanbrekend wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kanker. Het onderzoeksinstituut behoort tot de top van Europa en is een samenwerkingsverband tussen VUmc en AMC. Ons onderzoek richt zich op 3 onderwerpen: immunologie, beeld gestuurde therapie en kwaliteit van leven.


CCA 2


- Immunologie: Een veelbelovende behandeling tegen kanker zit al in ons lichaam: ons immuunsysteem. Onderzoek hiernaar is nodig om er achter te komen hoe we deze afweercellen kunnen helpen kanker te bestrijden. Ons ultieme doel is om een vaccinatie tegen kanker te ontwikkelen, en het daarmee de groei van kankercellen tegen te gaan

- Beeldgestuurde therapie & biomarkers: Om alle kenmerken van de ziekte kanker gedetailleerd in kaart te kunnen brengen, stemmen we de behandeling zo goed mogelijk af op de individuele patiënt. Geavanceerde beeldtechnieken en het onderzoek van biomarkers in het lichaam kunnen helpen om meer zicht te krijgen op deze speciale eigenschappen.

- Behandeling en leven van kwaliteit: Niet alleen de ziekte kanker, maar ook de kwaliteit van leven van patiënten met kanker vinden we belangrijk. Kanker heeft een grote invloed op het (dagelijks) leven van een patiënt. Fysiek en mentaal. We onderzoeken continu hoe we ondanks ongemakken en beperkingen levenskwaliteit van patiënten kunnen verbeteren.


Wil jij als onderzoeker aan de slag in het CCA? Bekijk onze nieuwe vacature!

De reportage van AT5 laat een mooi drieluik zien van onderzoeker (dr. Michiel Pegtel), longarts (dr. Idris Bahce) en patiënt (Marianne) over het belang van onderzoek naar kanker.
bron: Origineel

printen