Europese week van Hoofd-halskanker, 17 tot en met 21 september

19 september 2018

Deze week is voor de zesde keer in heel Europa aandacht voor Hoofd-halskanker. De symptomen zijn veelal redelijke onschuldige aandoeningen, maar als deze langer dan drie weken duren is het belangrijk naar de huisarts te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om aanhoudende heesheid, keelpijn of een (witte) plek in de mond die maar niet weggaat. Mensen die roken en drinken lopen meer risico op deze vorm van kanker. Zie hier alle symptomen.

Met een Europese campagne wil de Europese Hoofd-halsvereniging (European Head and Neck Society (EHNS) dat meer mensen weten van Hoofd-halskanker, dat ze het vroegtijdig herkennen en dan eerder een verwijzing krijgen naar een specialist. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op overleving 80 tot 90% vergeleken met 60% als het in een gevorderd stadium ontdekt wordt.

Dr. Simone Eerenstein, KNO arts Hoofd-halschirurg, maakt zich hard voor meer bekendheid voor deze ziekte en deed in Editie.nl [linken naar uitzending gemist op 18 september of 19, is nu nog niet bekend) een oproep aan mensen om vooral naar de huisarts te gaan als de genoemde klachten langer dan drie weken aanhouden. "Trek aan de bel en ga naar de huisarts!'

De Make Sense Campagne is een initiatief van de Europese Hoofd-halsvereniging (European Head and Neck Society (EHNS). Meer informatie en duidelijke filmpjes en posters vindt u op de website Make Sense Campaign. In Nederland wordt de Make Sense campagne door de Nederlandse vereniging Hoofd-halstumoren (NWHHT) en de Patiëntenvereniging Hoofd-hals (PvHH) georganiseerd.

bron: Origineel

printen