Het spreekuur: 'Kunt u niet zorgen dat het wat gezelliger wordt in die verpleeghuizen?'

25 augustus 2014

De toekomst van de 'oude dag', is het thema van een symposium (5 september) ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de opleiding specialist ouderengeneeskunde bij Gerion/VUmc. Reden om hoogleraar Cees Hertogh uit te nodigen voor Het spreekuur. Wat kan de specialist ouderengeneeskunde voor een oudere betekenen? Marrigje van der Brug-Van Campen (82) voelt Cees Hertogh aan de tand.

Foto: Yvonne Compier  

Marrigje van der Brug-Van Campen: Ik ben behoorlijk fit, dus heb nog nooit een specialist ouderengeneeskunde nodig gehad. Gelukkig! Maar ik heb wel vragen. Bijvoorbeeld of ik kans heb om kanker te krijgen, want dat komt in onze familie voor.
Cees Hertogh: Die kans is zeker aanwezig, want één op de drie mensen krijgt het. Maar het hoeft niet te betekenen dat u eerder overlijdt. Misschien merkt u het niet eens. En als de ziekte wel klachten geeft, kijken we in de eerste plaats naar de gevolgen voor uw kwaliteit van leven. Daarover gaan we dan in gesprek. Bij oudere mensen, zeker als zij meerdere aandoeningen tegelijk hebben, zijn we terughoudend met ziektegerichte behandeling. De kunst is om overbehandeling tegen te gaan, want geregeld is het middel erger dan de kwaal. Het klinkt vreemd, maar minder ziektegericht handelen biedt vaak meer bestaanskwaliteit. Toen u binnenkwam zag ik dat u aangepast schoeisel draagt. En u loopt met een stok, maar dat gaat u goed af. Dat zijn dingen waar ik op let. U vertelde dat u lang geleden bent geopereerd aan een chronische afwijking aan uw voeten. Als u nu bij mij zou komen met deze aandoening, dan zou ik met u gaan kijken hoe we de pijn en andere ongemakken kunnen beperken, zodat u kunt blijven doen wat u belangrijk vindt.

Tips van Marrigje van der Brug
- Ook aangepast schoeisel kan stijlvol zijn. Mijn orthopedische schoenmaker Santulli is een vakman en kunstenaar
- Kruip niet weg in jezelf als je alleen komt te staan. Blijf de geneugten van het leven opzoeken, alleen of met anderen
- Ik hou niet van zeuren. Dus als ik me zorgen maak over mijn gezondheid ga ik direct naar de huisarts

Het fietsen heb ik moeten opgeven; ik durf het niet meer na een val en drie heupoperaties. Héél jammer, maar ik vind toch dat ik bof. Ik beeldhouw drie keer per week, ga er veel op uit. Ik kan mijn trap nog op. Maar als ik dat allemaal niet meer kan, dan wil ik wel 'zo'n pilletje'. Dat is toch veel gemakkelijker te krijgen dan vroeger?
Uw huisarts zal u dat niet zo maar geven. En het is ook nog maar de vraag of u het wel echt wilt op dat moment. Onze ervaring is dat mensen een groot vermogen hebben om zich aan te passen aan nieuwe, beperkende  omstandigheden. Onze rol is om ze daarbij te adviseren en ondersteunen. De pianist Arthur Rubinstein, die op zijn tachtigste nog de sterren van de hemel speelde, vertelde ooit in een interview hoe hij dat voor elkaar kreeg: hij was selectief in wat hij speelde, studeerde die stukken extra goed in en verdoezelde zijn verlies aan vingervlugheid met tempowisselingen. Ofwel: selecteren, oefenen en compenseren. U doet dat in feite nu ook al. U brengt in praktijk wat wij onze patiënten proberen te leren!   

Er komt misschien een moment dat ik niet meer alleen kan wonen. Naar een verpleeghuis, ik moet er niet aan denken! Kunt u niet zorgen dat het daar wat gezelliger wordt?
Ik begrijp uw vrees. Maar vergeet u niet dat de ouderenzorg in Nederland behoort tot de wereldtop. We doen er alles aan die kwaliteit te behouden, ondanks bezuinigingen. Tegelijkertijd werken we hier hard aan de ontwikkeling van zorgtechnologie, middelen waarmee ouderen thuis hun zorg en behandeling kunnen ontvangen. Zo kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen. Want dat is toch wat de meeste mensen het liefst willen!

Kijk voor meer informatie over het symposium 'Beyond Frailty: The Future of Old Age' op de website van Gerion

Marianne Meijerink

bron: Tracer

printen