HAYAcinten bij VUmc

Hyacinten-actie voor jongeren met kanker

12 januari 2018

Voor de vierde keer op rij organiseert het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) Jong & Kanker Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers vandaag de HAYAcinten-actie in 10 ziekenhuizen. Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassenen in de bloei van hun leven met kanker. VUmc doet dit jaar voor het eerst mee aan deze actie.

bloemen actie def jp

Dat op jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt, is relatief onbekend. Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongvolwassenen (AYA's) in de leeftijd tussen 18-35 jaar dat zij kanker hebben. Vanaf oktober 2017 is VUmc daarom een AYA werkgroep gestart die zich bezighoudt met de specifieke zorgvraag voor de AYA's.

Tussen 9 uur en 16 uur zijn vandaag de HAYAcinten te koop bij de hoofdingang van de polikliniek. Een bosje kost €4, drie bosjes €10. De opbrengst gaat onder andere naar SPACE 4 AYA, het nationale symposium over 'kanker op AYA leeftijd' wat op 8 maart dit jaar plaatsvindt.

De actie heeft als doel de zorg voor deze doelgroep te verbeteren, het wetenschappelijk onderzoek over 'kanker op de AYA leeftijd' te stimuleren en de kennis en kunde over 'Jong & Kanker' een structurele plek te geven in de diverse opleidingen voor zorgprofessionals.

Meer info over de AYA zorg.

bron: Origineel

printen