Nature publicatie en internationale film award voor VUmc kanker-immunologisch onderzoek

15 maart 2018

Een onlangs gepubliceerd opinieartikel in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature laat zien welke rol bepaalde suikergroepen hebben in het effectief aanvallen van tumorcellen door het immuunsysteem. Dit inzicht geeft de mogelijkheid de behandeling van kanker in de toekomst mogelijk effectiever te kunnen richten op deze suikergroepen.

Het onderzoek wordt gefinancierd door een European Research Council Advanced Grant. De auteurs van het artikel, kanker-immunologische onderzoekers prof. dr. Yvette van Kooyk, Sjoerd Schetters en Ernesto Rodriguez hebben naar aanleiding van dit artikel in samenwerking met filmproducent Sensu een korte film gemaakt. Deze film, met de titel 'Glycotreat', laat zien hoe kanker vaccins worden ontworpen om, zoals beschreven in het Nature artikel, effectief het afweersysteem in te zetten tot het aanvallen van kankercellen. Deze vaccins werken het beste als tegelijkertijd de zogenaamde 'mantel van suiker' die de tumor bedekt, wordt doorbroken. Alleen dan kan ons eigen afweersysteem de tumor vernietigen.

De korte film heeft in de categorie 'Best Science and Technology Film' de Global Short Film Award gewonnen die op 19 mei, op de laatste dag van het internationale Cannes filmfestival, in Cannes zal worden uitgereikt.

bron: Origineel

printen