Introductiedag voor 350 nieuwe geneeskundestudenten

Van spijkerbroek naar witte jas

10 september 2018

Donderdag 30 augustus, 9.30 uur, de Amstelfoyer van Amsterdam UMC - locatie VUmc stroomt langzaam vol. De 350 eerstejaars geneeskundestudenten starten vandaag hun opleiding met de facultaire introductiedag. Er heerst een ontspannen en gezellige sfeer. De introductieweek van de MFVU (Medische Faculteitsvereniging VUmc) heeft in ieder geval zijn vruchten afgeworpen, want veel van de studenten herkennen hun inmiddels nieuwe studievrienden.

Nog 6 jaar te gaan
Vandaag is voor velen het begin van hun opleiding geneeskunde. Een lang traject want de opleiding tot basisarts duurt minimaal 6 jaar. Gelukkig kan iedereen vandaag nog even rustig opstarten. De ochtend begint namelijk met een introductiebijeenkomst in de Amstelzaal. Verschillende docenten en studenten vertellen over de opleiding en wat de studenten de komende tijd te wachten staat. Christa Boer, de nieuwe programmadirecteur, opent de bijeenkomst en heet de studenten welkom. Ook zijn er een aantal een ouderejaars die vertellen over hun stage in het buitenland.

2018-09-10 Introductiedag
 
Na de introductiepraatjes verhuizen de studenten weer naar de Amstelfoyer, hier vindt een commissiemarkt plaatst. Waar meer dan 20 commissies stonden van de MFVU, van de sportcommissie tot de Witte Jas Ceremoniecommissie. Er is genoeg tijd om te lunchen en kennis te maken met de verschillende commissies. Stiekem proberen de commissies ook nieuwe leden te werven onder de eerstejaars.

Rondleiding medische faculteit
Na een gezamenlijke lunch krijgen de studenten een rondleiding door de medische faculteit. Tijdens de rondleiding kunnen de studenten alle praktische zaken regelen; zoals het bestellen van een witte jas, handschoenen en stethoscoop. Maar ook de spieren van de studenten worden flink uitgedaagd. Ze moeten namelijk hun boeken - voor de komende jaren - ophalen, wat een flink pakket is.
 
Nieuwe studiegenoten
De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel, want een belangrijk onderdeel van de studie is ook mensen leren kennen en nieuwe vrienden maken. Zo spreken de meest artsen nog steeds de studiegenoten waarmee ze in hun eerste studiegroep zaten.

Droom waarmaken
Iedere student heeft zijn eigen reden om arts te worden. Maar allemaal willen ze maar één ding: mensen helpen. Als je tussen de studenten staat en ze hoort praten merk je dan ook voornamelijk het enthousiasme en de motivatie om met de geneeskundeopleiding te beginnen. Zo begint Nick(19) uit Purmerend aan de studie door zijn moeder die Alzheimer heeft. Eerst zou hij bewegingswetenschappen studeren maar nu begint hij toch aan geneeskunde, voor zijn moeder.

2018-09-10 Nick

Ze zijn zich er van bewust dat het niet makkelijk is om hun droom waar te maken, maar ze willen niets niks liever dan beginnen!

bron: Origineel

printen