Jelle Tichelaar wint NVKFB Proefschriftprijs

11 juni 2018

Tijdens het jaarlijks congres van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie (NVKFB) heeft dr. Jelle Tichelaar, klinisch farmacoloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van VUmc, de NVKFB Proefschriftprijs gekregen voor zijn proefschrift: 'Making better prescribers during a context-based pharmacotherapy learning programme.'

Het juryrapport prees onder andere de bijdrage die het proefschrift van Tichelaar leverde aan de ontwikkeling van de klinische farmacologie,  de originaliteit, de methodologie, de publicaties in hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften en de uitstraling buiten de eigen beroepsgroep.

Het proefschrift  van Tichelaar heeft aangetoond dat bijna afgestudeerde artsen de neiging hebben om de medicatiekeuzes te kopiëren van hun opleiders tijdens de coschappen. Artsen leggen vaak niet expliciet de argumentatie achter hun medicijnvoorschriften uit en dit kan bij kopieergedrag tot gevaarlijke situaties leiden. Tichelaar deed  onderzoek onder geneeskundestudenten hoe binnen een context gebonden farmacotherapie onderwijs programma het voorschrijven van geneesmiddelen verbeterd kan worden.

Medisch studenten volgden het farmacotherapie programma gedurende één tot drie jaar. Preklinisch farmacotherapeutisch context gebonden leren verbeterde het rationeel voorschrijfgedrag van medisch studenten tijdens het coschap interne geneeskunde (lange termijn effect). De verbetering werd niet alleen gezien voor klinische ziektebeelden die getraind waren tijdens het farmacotherapie curriculum, maar ook voor nieuwe ziektebeelden (transfer effect).

Realisme van de context blijkt hierbij van relatief grote invloed. Kleine aanpassingen aan de leercontext van voorschrijftraining tijdens coschappen verbeterde het rationeel voorschrijven van medicijnen tijdens het coschap interne geneeskunde. Realisme betekent hier dat het van belang is dat een coassistent tijdens de training in het voorschrijven van geneesmiddelen echte verantwoordelijkheid voelt voor de patiëntenzorg.

bron: Origineel

printen