zomerblog #7

Knippen, zagen & boren bij radiotherapie

24 juli 2018

Zomerblog #7. Deze zomer laten we Amsterdam UMC'ers aan het woord over uiteenlopende thema's. In deze blog laat radiotherapeutisch laborant Femke Beeksma van locatie AMC ons de technische skills zien die bij haar werk komen kijken.

Als radiotherapeutisch laborant begeleid ik patiënten met kanker die komen voor een bestralingsbehandeling. Wat veel mensen niet weten is dat ik naast het maken van CT en MRI scans, ook de technische hulpmiddelen ontwikkel voor de patiënten. Om de veelzijdigheid van het vak te belichten, neem ik jullie mee naar onze technische werkplaats, de mouldroom. Hier ben ik regelmatig én met veel plezier, een dagdeel te vinden om bestralingsmaskers te maken.

Lachen x 450

Technische & sociale skills 
De mouldroom is een technische werkplaats waar hulpmiddelen gemaakt worden, die bij de bestralingsbehandelingen gebruikt kunnen worden. Zo maken we bijvoorbeeld fixatiemaskers die we gebruiken om de patiënt op de juiste wijze te positioneren, zodat deze goed stil blijft liggen tijdens de bestraling. Het maken van zo'n masker kan voor de patiënt behoorlijk spannend en onprettig zijn. In mijn werk probeer ik de patiënt zoveel mogelijk gerust te stellen en de ervaring zo 'comfortabel' mogelijk maken. Daar ligt mijn focus op. En de technische uitvoering natuurlijk. Mijn werk vraagt om goede sociale en technische skills, een mooie combinatie die veel terug komt, ook op andere werkplekken in de radiotherapie.

WEM foto x 450

Alle vormen en maten
Een onderdeel is het maken van een loden mal, die bij een elektronen bestraling het bestralingsveld vormt. Knippen, zagen, boren, loodgieten, afkoelen en afvijlen, met een mooie mal als resultaat. Deze mallen worden gemaakt in de mouldroom van onze dependance in het Flevoziekenhuis. Hier ben ik de helft van de week te vinden. Ook gieten we materiaal wat lijkt op weefsel, afgekort WEM, in allerlei vormen en maten. Met dit materiaal kunnen we de straling als het ware 'foppen' en zo de hoeveelheid beter doseren.

Loodmaskers
Loodmasker x200Een van de hulpmiddelen die ik zelf het liefst maak zijn de loodmaskers. Deze worden gebruikt bij de behandeling van huidtumoren. Om dit masker te kunnen maken, krijgt de patiënt eerst een afspraak voor het maken van een gipsafdruk. Hierbij gips ik een deel van het gelaat of hoofd in, zodat er een afdruk van het gebied ontstaat. Hierna gaat de patiënt naar huis en ga ik vervolgens verder met het afwerken van de gipsafdruk. De tweede stap is het gieten met speciaal, extra sterk gips. Wanneer dit blauwe gips volledig is uitgehard, heb ik de basis om het loodmasker op te 'slaan'. Een werkje waar ik al met al een aantal uur mee zoet mee ben.

Het werken op de mouldroom vind ik heel lonend, mede door het directe resultaat. Enerzijds het contact met de patiënt en anderzijds de technische uitvoering, maken dat het werk mij veel voldoening geeft. In deze blog hoop ik jullie een klein kijkje te hebben gegeven in een van de vele technische onderdelen van onze zeer veelzijdige afdeling.


Gele deur x 200

Tekst: Femke Beeksma
Beeld: Marije Frank

bron: Origineel

printen