Landelijke verpleegkundige prijzen uitgereikt

Mantelzorgers direct postoperatief betrekken in de zorg helpt echt

31 mei 2018

Het kan raadzaam zijn mantelzorgers al tijdens de ziekenhuisopname actief bij de zorg te betrekken. De mantelzorg na het ontslag verbetert daardoor merkbaar. Dat blijkt uit het onderzoek waarvoor klinisch epidemioloog Anne Eskes van het AMC op donderdag 31 mei de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2018 kreeg.

Anne Eskes en haar collega's ontwierpen een project waarin mantelzorgers werden ingezet bij de zorg voor volwassenen die een alvleesklier- of een slokdarmoperatie hadden ondergaan. Tijdens de opname fungeerden verpleegkundigen als 'coaches' voor de mantelzorgers. Vergeleken bij een controlegroep waren de patiënten mét mantelzorger, na hun ontslag fysiek actiever, ze bleken meer tanden te poetsen en ademhalingsoefeningen te doen. Patiënten en mantelzorgers in deze groep waren bovendien meer tevreden met de ziekenhuisopname dan patiënten zonder mantelzorger. Negen op de tien mantelzorgers zeiden zich door het mantelzorgprogramma beter voorbereid te voelen op het ontslag.

De Praktijkprijs is Eskes op donderdag 31 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitgereikt door voormalig CDA-kamerlid Sabine Uitslag. Dat gebeurde voorafgaand aan de Anna Reynvaanlezing van Cynda Rushton, hoofd van de School of Nursing van Johns Hopkins University (VS). Sabine Uitslag maakte ook de winnaars bekend van de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs (voor het beste wetenschappelijke artikel van een verpleegkundige) en de Anna Reynvaan Studentenprijs.

De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs ging dit jaar naar verpleegkundig pijnconsulent Rianne van Boekel (Radboudumc/HAN). Rianne en haar team vroegen duizend patiënten hoeveel pijn ze hadden bij het bewegen, op dag 1 tot en met 3 na de operatie. Ook registreerden ze de complicaties die tot 30 dagen na de operatie optraden. De resultaten suggereren dat veel pijn op de eerste dagen na de operatie leidt tot een verhoogde kans op zorg-gerelateerde infecties, waaronder urineweg- en wondinfecties. Van Boekel pleit er daarom voor om juist in de eerste dagen meer aandacht te besteden aan pijn en pijnbestrijding.
 
De winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs 2018 richtte zich op aandacht voor zingeving op een medisch-psychiatrische unit. Annemap Postuma van de Hogeschool Viaa beschrijft in haar winnende artikel de omgang met een ethisch dilemma. Ze slaagt erin  verpleegkundigen evidence-based handvatten aan te reiken om de 'methodische onhandigheid' het hoofd te kunnen bieden die in dit soort situaties vaak optreedt.

Over de Anna Reynvaanlezing
De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing georganiseerd door AMC en VUmc, in samenwerking met HvA/Amsterdam School of Health Professionals, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en TVZ - Vakblad verpleegkunde in praktijk en wetenschap.

bron: Persbericht

printen