Een kijkje bij de nieuwe traumaheli

27 juli 2018

Op de tiende etage van het ziekenhuis staat sinds vorige week een gloednieuwe traumahelikopter, de Airbus H135. En dat is uniek! Nederland is namelijk het eerste land ter wereld waar dit type helikopter rondvliegt. Deze helikopter van de ANWB bevat de nieuwste technische snufjes, kan beter patiënten vervoeren en maakt minder lawaai dan de oude helikopter. Hoogste tijd dus om eens een kijkje te nemen.

Trauma_x450 JPG

Volledig digitaal 
De airbus H135 lijkt op het oog een gewone helikopter, maar beschikt over de nieuwste technische snufjes. ''Een mooie nieuwe vooruitgang, zowel in techniek als in het interieur'' vindt ook HEMS Piloot Norbert Mollers. Opvallend is vooral de switch van analoog naar digitaal. Alle analoge klokjes in de cockpit zijn vervangen door videoschermen. Verder beschikt de nieuwe heli over een autopilot, en is hij een stuk stiller. Ook is de nieuwe helikopter qua interieur beter doordacht. De brancard kan zowel via de zijkant als de achterzijde in het toestel worden geschoven. Een verbetering voor het patiëntvervoer.

kijkje binnen

Steeds vaker nodig
De nieuwe helikopters zijn nodig omdat de traumaheli steeds vaker wordt ingezet bij calamiteiten. Sinds 2012 is het aantal jaarlijkse vluchten gestegen van 5.000 naar 8.500. De helikopters worden hoofdzakelijk gebruikt voor het vervoeren van een trauma-arts naar een patiënt. Patiënten worden in de meeste gevallen per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, omdat dit vaak sneller/stabieler is dan met de heli.

Het mobiel medisch team (MMT)
De helikopter van Amsterdam UMC locatie VUmc is vorig jaar 2.188 keer ingezet vanwege calamiteiten. Gemiddeld is dat zo'n 10 keer per dag. Het mobiel medisch team op onze locatie bestaat uit een zeer ervaren piloot, een chauffeur/helikopter landing officer, een arts -anesthesioloog of traumachirurg - en een gespecialiseerd verpleegkundige. De laatste heeft een dubbelrol, want tijdens de vlucht is de verpleegkundige samen met de piloot verantwoordelijk voor de vluchtveiligheid en de navigatie.

Als het team een oproep krijgt moeten ze binnen 2 minuten na oproep al kunnen opstijgen. Piloot Norbert Mollers:'' Omdat we tussen al het andere vliegtuigverkeer vliegen, moeten we wel altijd aan de verkeersleiding van Schiphol toestemming vragen of we mogen opstijgen.''

trauma team x 450 jpg

ANWB Medical Air Assistance
Er zijn in Nederland vier traumacentra die de beschikking hebben over een traumahelikopter. Dit zijn centra in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen. Alle traumahelikopters in Nederland zijn eigendom van ANWB Medical Air Assistance. Sinds 1995 heeft het traumateam van het Amsterdam UMC locatie VUmc beschikking over een helikopter. Daarmee was VUmc destijds het eerste ziekenhuis met een traumaheli.

bron: Origineel

printen