Overeenstemming VUmc en Openbaar Ministerie over onderzoek declaratiegedrag

3 juli 2018

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekend gemaakt dat met VUmc overeenstemming is bereikt over de afronding van het onderzoek naar declaraties uit 2011.
 
Gedurende het onderzoek, dat in 2012 begon en waaraan VUmc volledige medewerking heeft verleend, heeft het OM verschillende dossiers bekeken. Volgens het OM zijn bij 6 dossiers onjuiste grondslagen voor het declareren van geleverde zorg gebruikt, ontstaan door destijds onduidelijke richtlijnen hierover.

VUmc heeft volgens aanvullend onderzoek van het OM, ongeveer € 116.217 teveel ontvangen. VUmc betaalt dit bedrag terug aan de overheid en betaalt daarnaast een identiek bedrag aan de overheid als boete.
 
VUmc is tevreden dat het onderzoek is afgerond en duidelijk is vastgesteld dat niemand in 2011 de bedoeling had onjuist te declareren. De richtlijnen voor declaraties zijn inmiddels door de NZa verduidelijkt. Tegelijkertijd heeft VUmc het interne toezicht op het declaratieproces verbeterd en extra geautomatiseerde controlesystemen ingevoerd.

bron: Origineel

printen