Update: ziekenhuisbacterie Acinetobacter lijkt onder controle

17 april 2018

UPDATE

De situatie met de resistente ziekenhuisbacterie Acinetobacter lijkt onder controle in VUmc. Sinds 19 maart zijn er geen nieuwe patiënten bijgekomen die de ziekenhuisbacterie bij zich dragen. Alle kweken die de laatste maand zijn uitgevoerd zijn negatief, hetgeen betekent dat de bacterie niet meer is aangetroffen.
--------------------------------------------------------------------------------------
Oude berichtgeving

23 maart - Stand van zaken resistente ziekenhuisbacterie

Zoals wellicht bekend kampt VUmc met de resistente ziekenhuisbacterie Acinetobacter.Vorige week was er een tijdelijke opnamestop. En zijn er extra schoonmaak- en hygiënemaatregelen van kracht. VUmc  is extra alert op mogelijke aanwezigheid van deze bacterie.

In het komende weekend zal een intensieve schoonmaak van de operatiekamers en de Intensive Care plaatsvinden.  Dat betekent dat de shockroom op de Spoedeisende Hulp (SEH) zaterdag voor een aantal uren dicht gaat. In de shockroom worden ernstig gewonde slachtoffers opgevangen en doorgaans daarna geopereerd, wat door de schoonmaak dus even niet mogelijk is.  Zaterdag 24 maart vanaf 03.00 uur tot zaterdag in de loop van de middag zal de shockroom gesloten zijn. Patiënten die niet geopereerd hoeven worden, kunnen zaterdag gewoon op de SEH terecht voor eerste hulp. Met deze maatregelen beoogt VUmc deze hardnekkige bacterie uit te roeien.

Zelden een infectie
Iedereen draagt bacteriën bij zich, onder andere op de huid, in de mond of in de darmen. Een van deze bacteriën kan de zogenaamde Acinetobacter baumannii bacterie zijn. Deze bacterie kan ongevoelig ('resistent') worden voor antibiotica en als dat voor de meeste antibiotica zo is, noemen we het een multiresistente Acinetobacter baumannii bacterie. De meeste mensen die drager zijn van deze multiresistente bacterie hebben geen klachten of ziekteverschijnselen, want de bacterie veroorzaakt zelden een infectie.

Omdat veel ziekenhuispatiënten wel een infectie hebben (gehad), doen ziekenhuizen er vanzelfsprekend alles aan om dit soort bacteriën buiten de deur te houden en te bestrijden. Daarnaast is het van belang verspreiding van deze bacterie naar andere zorginstellingen te voorkomen.

bron: Origineel

printen