Vier VIDI-beurzen voor onderzoeken naar: diabetes, hartfalen, hersenziekten en alcoholverslaving

1 juni 2018

Vier onderzoekers van VUmc hebben een VIDI-beurs van € 800.000,- ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in de VIDI-toekenningsronde 2018.  Met trots zien VUmc en AMC dat ze samen op het gebied van de zorg meer dan de helft van de verstrekte VIDI’s hebben ontvangen, maar liefst acht: vier voor AMC-onderzoekers en vier voor onderzoekers van VUmc.

Joline- portret webonly (2 of 4) x 150Het onderzoek waarvoor dr.ir. Joline W.J. Beulens van VUmc een beurs heeft ontvangen is getiteld 'Een hart van steen?' Het gaat over diabetespatiënten die een tweemaal verhoogd cardiovasculair risico hebben. Haar onderzoek zal aantonen dat vaatverkalking van de middenlaag een onontdekte risicofactor is bij diabetes, leidend tot verstijving van de vaten en het hart. Ze zal behandelingsopties identificeren om vaatverkalking tegen te gaan.

x 150 annelijnDr. Frances Handoko-de Man van VUmc doet onderzoek naar de rechter hartkamer in patiënten met pulmonale arteriële hypertensie, die verstijfd en vervormd is. Er zijn veel overeenkomsten tussen de klauw van een tijger en een aangepaste rechter hartkamer. Door hun unieke vorm zijn ze in staat hoge krachten te weerstaan. Dr. De Man gaat onderzoeken of rechter hartfalen behandeld kan worden door de vervorming van het hart te voorkomen. Bekijk op de website van NWO het filmpje met Frances.

Rogier Min x150Het onderzoek van dr. Rogier Min (VUmc) geeft inzicht in chronische witte stof zwelling in de hersenen. Hersenen bestaan voor een belangrijk deel uit zouten en water. De precieze verdeling van deze ingrediënten is essentieel. Bij sommige hersenziekten is die verdeling verstoord, waardoor witte stof chronisch gezwollen is, met ernstige gevolgen. Het onderzoek zal in beeld brengen hoe deze zwelling ontstaat, en wat eraan gedaan kan worden.


Marchant 2 x150Het onderzoek waarvoor dr. Nathan Marchant van VUmc een beurs heeft ontvangen is getiteld 'Hoe het verslaafde brein de controle verliest'. Alcoholverslaving is een hersenstoornis die gepaard gaat met verlies van controle over het gedrag. Neurowetenschappers willen met behulp van moderne technieken de hersencircuits opsporen die verantwoordelijk zijn voor dwangmatig alcoholgebruik en het grote risico op terugval. De onderzoeksgroep van Marchant gebruikt hiervoor een nieuw diermodel dat de blijvende drang naar alcohol ondanks de zeer negatieve gevolgen beschrijft.


De VIDI-beurzen worden jaarlijks door de NWO toegekend en de laureaten kunnen er tot 5 jaar onderzoek mee doen. De onderzoekers kunnen met de VIdI een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.

Lees hier meer over de Vidi-beurzen van AMC


bron: Origineel

printen