Wereldkankerdag 2018: Kanker zet je wereld op z'n kop. Wat heb jij nodig?

5 februari 2018

Kanker zet je wereld op z'n kop. Wat heb jij nodig? Dat is dit jaar het thema van de jaarlijkse Wereldkankerdag op 4 februari. Een thema dat helaas voor te veel mensen herkenbaar is. Kanker en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Zaken die zo vanzelfsprekend leken, zijn dat ineens niet meer. Wat kunnen we daar, naast 'er gewoon zijn voor mensen' aan doen? Dat is precies de vraag waar artsen, verpleegkundigen, vrijwilligers en onderzoekers van het VUmc Cancer Center Amsterdam dagelijks mee bezig zijn.

"Helaas is het nog steeds zo dat één op de drie Nederlanders ooit de diagnose kanker krijgt. Dat is heel erg veel, té veel. Door de jaren heen zijn we gelukkig steeds beter in staat kankerpatiënten te genezen of hun leven te verlengen, maar eigenlijk zouden we er naartoe moeten dat zo'n dag als vandaag, Wereldkankerdag, niet meer nodig is. Dat alle soorten kanker al in een vroeg stadium succesvol behandeld kunnen worden. Hier wordt binnen het VUmc Cancer Center Amsterdam elke dag hard aan gewerkt, zegt Geert Kazemier, oncologisch chirurg en directeur Stichting VUmc CCA. Henk Verheul, medisch oncoloog en wetenschappelijk directeur VUmc CCA, voegt hieraan toe: "Op dagelijkse basis zijn onze artsen en onderzoekers samen bezig inzichten te verkrijgen in nieuwe medicijnen en behandelmethoden. Hierin wordt nauw samengewerkt tussen het onderzoekslab en de kliniek. Dat is belangrijk, want alleen op die manier kunnen we onze patiënten zoveel mogelijk behandelen op basis van de laatste inzichten. Met als ultieme doel kanker, en daarmee dus ook Wereldkankerdag, de wereld uit te helpen."
 
Wereldkankerdag
Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van naasten of nabestaanden - te onderstrepen. Zie hier voor het officiële persbericht van Wereldkankerdag.

bron: Origineel

printen