Yolande Appelman in campagne Hartstichting

13 september 2017

In aanloop naar de Week van het Hart en Dress Red Day op 29 september is de Hartstichting een campagne gestart die aandacht vraagt voor hartziekten bij vrouwen. Interventiecardioloog Yolande Appelman levert hier een bijdrage aan.

Op de site van de Hartstichting legt ze uit dat meer aandacht hiervoor en meer onderzoek hiernaar urgent is: "De tot nu toe ontwikkelde technieken en behandelingen zijn vooral gericht op de kransslagaders. Inmiddels weten we dat hartproblemen bij vrouwen zich anders kunnen ontwikkelen. We hebben behoefte aan andere tests en scans om bijvoorbeeld aandoeningen in de kleinste bloedvaten vast te kunnen stellen."

Ook was Yolande Appelman op 12 september te gast in het televisieprogramma Pauw, waarin ze uitlegde dat het historisch is gegroeid dat mannenlichaam in de medische wetenschap het uitgangspunt is: "Vroeger was het onzedig om vrouwen te onderzoeken en ook proefdieronderzoek gebeurt vooral op mannetjesdieren, ook in verband met hormoonschommelingen in het vrouwenlichaam." Hierdoor is anno 2017 bij velen (ook artsen) nog onbekend dat hartklachten bij vrouwen er anders uitzien dat bij mannen. Vrouwen hebben vaak andere, en ook vagere klachten die lastiger te diagnosticeren zijn.

Het gaat bij vrouwen vaak om aandoeningen aan de kleinste bloedvaten. Er is dus veel meer onderzoek nodig naar het vrouwenhart: "Bij VUmc gebeurt nu al onderzoek hiernaar. Maar veel meer onderzoek is nodig." De Hartstichting zamelt hier met deze campagne geld voor in. Want hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1.

bron: Origineel

printen