Zomerblog #1

Techniek en toekomst: 3D-prints & robots in de zorg

12 juni 2018

Zomerblog - #1
Deze zomer laten we Amsterdam UMC'ers aan het woord over uiteenlopende thema's. In deze blog is het de beurt aan onze geneeskundestudenten.

Ze lopen coschappen en zijn bijna basisarts. Abdelkarim El Idrissi en Hassana el Haddaoui hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van iBooks voor medische opleidingen. Ze laten hun licht schijnen over de opmars van technologie in de zorg. Hoe denken zij over 3D-prints en robots binnen hun vak?

Werken met Robots
"Het klinkt absurd", zegt Abdelkarim El Idrissi. "Een robot die in de patiënt zit, op afstand bestuurd door de chirurg. Ik heb het tijdens mijn coschap chirurgie in werking gezien bij het verwijderen van een milt. Het heeft veel voordelen. De robot kan preciezer te werk gaan dan de arts en bijvoorbeeld kleinere sneden maken. De chirurg hoeft niet steriel te staan en kan zelfs een kopje koffie drinken. Dat maakt lange uren opereren - nu vaak staand - een stuk comfortabeler. De arts houdt natuurlijk wel de regie, híj bestuurt het apparaat."

Karim 2 x 400

3D-prints: serieuze optie
Robotisering is maar een van de vele technische innovaties die beschikbaar zijn voor de zorg. Het jaarlijks verschijnende rapport 'Zorg Enablers' laat zien dat het aanbod overweldigend is: van blaastesten voor hoofd- en halskanker, via exoskeletten en apps die mentale aandoeningen diagnosticeren tot geprinte weefsels en organen. Toch worden deze innovaties nog niet op grote schaal gebruikt. Studenten geneeskunde komen er sporadisch mee in aanraking, vaak pas tijdens hun coschappen.

Hassana x 400

Zo was Hassana el Haddaoui onder de indruk van de robot die ze complexe operaties zag uitvoeren bij urologie. En tijdens haar afstudeerstage op de Intensive Care stuitte ze bij toeval op het 3D-printen van protheses. "Bij een patiënt moest een gedeelte van het bekken vervangen worden, maar er was geen standaardoplossing voor haar. Toen maakte iemand een grapje over een 3D-print. Uiteindelijk is dat grapje serieus uitgewerkt. Artsen denken nog niet snel aan dit soort innovatieve oplossingen, ze doorlopen vooral de 'gewone' protocollen. Ik denk dat we ons meer bewust kunnen zijn van wat er allemaal kan."

Tekst: Willy Francissen
Beeld: Milan Vermeulen


 

bron: Origineel

printen