Zomerblog #3

What’s in the name…. Verpleegkundig specialist?

27 juni 2018

Zomerblog - #3
Deze zomer laten we Amsterdam UMC'ers aan het woord over uiteenlopende thema's. In deze blog  gaat de pen naar Eva Swart, verpleegkundig specialist op de polikliniek maag- darm- en leverziekten (MDL) bij locatie VUmc. In 2017 heeft ze de masteropleiding Master Advanced Nursing Practice afgerond. Wat houdt haar werk precies in?

Sinds een jaar ben ik verpleegkundig specialist bij Amsterdam UMC - locatie VUmc. In totaal werken hier 33 verpleegkundig specialisten verdeeld over verschillende specialismen. Op een locatie met 7.000 medewerkers is dat niet veel. Maar onze vakgroep blijft groeien. Toch weten veel mensen niet wat mijn functie precies inhoudt. En dat is zonde, want ons werk is onmisbaar. Hoogste tijd dus om hier wat meer bekendheid aan te geven.

2018-06-27 Eva Swart

Zorg begrijpelijker maken
Mijn taken als verpleegkundig specialist zijn ontzettend divers. Geen dag is hetzelfde! Zowel op verpleegkundig als medisch vlak. Zo mag ik een zelfstandige behandelrelatie met de patiënt aangaan, medisch en verpleegkundig specialistische diagnoses stellen en, binnen het eigen gebied van expertise, medicatie starten en staken. Hierdoor kan ik zorg voor de patiënt begrijpelijker en toegankelijker maken.

Teamwork
Goed kunnen samenwerken is cruciaal in ons multidisciplinaire vak. Op de polikliniek MDL werken momenteel drie verpleegkundig specialisten: een voor de hepatologie en twee voor patiënten met chronische darmziekten (Inflammatory Bowel Disease, IBD), een verpleegkundig specialist daarvan ben ik. We werken nauw samen met de IBD-artsen om een optimale diagnose en/of een behandeltraject voor onze IBD-patiënten in te zetten. Wekelijks hebben we overlegmomenten en bespreken wij complexe casuïstiek. Daarnaast hebben we regelmatig contact met de gastro-intestinale chirurgen en/of de diëtisten in het geval van een operatie of wanneer er sprake is van voedingsproblematiek. Indien gewenst of noodzakelijk kan een gezamenlijk consult met de verpleegkundig specialist en de diëtist plaatsvinden.

Intensief traject 
Als verpleegkundig specialist heb ik langdurig patiëntcontact en maak ik minder leuke maar ook mooie fasen in het leven van de patiënten mee. Een voorbeeld van zo'n mooie fase is dat ik vaak als eerste te horen krijg wanneer een patiënt zwanger is. Door de (soms) complexe ziekte en de medicatie is het belangrijk om op korte termijn te weten wanneer een patiënt zwanger is om zo eventueel de behandeling aan te passen. Het feit dat ik mag meedelen in de vreugde, maakt mijn beroep des te leuker.

Je mannetje staan
Voor deze functie moet je sterk in je schoenen staan. Als verpleegkundig specialist ben ik, voor de wet, (mede)behandelaar van patiënten. Dit betekent dat ik vaak moet overleggen met andere specialisten, artsen en instanties. Helaas wordt de functie niet altijd erkend. De uitspraken: "Ik kan je niets vertellen" of "Ik wil niets met je overleggen, laat de arts maar bellen" is iets wat ik nog te vaak hoor helaas. Toch laat ik me niet kennen. Ik ben evengoed een behandelaar van mijn patiënt en wil de beste zorg leveren. En dat is uiteindelijk waar alles om draait.

Meer weten over de functie?


bron: Origineel

printen