Zorg voor transgenders verbeteren met microdata van CBS

16 april 2018

Heeft de hormoonbehandeling die transgenders ondergaan gevolgen voor de gezondheid? Christel de Blok en Chantal Wiepjes, arts-onderzoekers bij VUmc in Amsterdam, onderzoeken dat. Ze maken daarbij gebruik van microdata van het CBS. De Blok: 'Er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten van de hormoonbehandelingen. Onze resultaten kunnen helpen om mensen die een geslachtsverandering ondergaan goed te adviseren. Moeten transgenders die hun borsten laten verwijderen bijvoorbeeld alsnog meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker? Welk risico lopen mensen die juist borsten hebben gekregen met de behandeling? En is de botdichtheidsmeting elke vijf jaar eigenlijk wel nodig?'

2018-04-16 Transgenders
Foto: Van links naar rechts: Christel de Blok (arts-onderzoeker VUmc), Anouk de Rijk (accountmanager CBS) en Chantal Wiepjes (arts-onderzoeker VUmc)

Alleen geautoriseerde onderzoekers krijgen onder strikte voorwaarden toegang tot gedetailleerde microdata van het CBS. Dit kan bij het CBS via een beveiligde internetverbinding vanuit de eigen locatie (remote access). Momenteel maken 600 onderzoekers voor 350 projecten wereldwijd gebruik van de mogelijkheid van remote access. Lees het hele artikel van CBS over het onderzoek over zorg voor transgenders en het gebruik van microdata van CBS.

bron: Origineel

printen