Revalidatiegeneeskunde volwassenen

Intro

De zorg en het wetenschappelijk onderzoek richten zich onder meer op patiënten met neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose (MS) en beroerte (CVA).
Daarnaast zijn de zorgverleners onder meer gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson, diabetische voet en letsel van hand, schouder en knie.

VUmc revalidatiegeneeskunde biedt in het bijzonder multidisciplinaire spreekuren, second opinons, bewegingsanalyses, inspanningsanalyses en topreferente behandelingen zoals intrathecale Baclofenpomp (ITB) behandeling en Botulinetoxine behandeling. Omdat zowel zorg als wetenschappelijk onderzoek en onderwijs & opleiding wordt geboden, is regelmatig sprake van meerdere betrokken behandelaars naast de hoofdbehandelaar. Patiënten kunnen deelnemen aan wetenschappelijke trials waarin nieuwe behandelingen of diagnostische methoden worden onderzocht.

Diabetische voet

Patiënten, die als complicatie van diabetes mellitus (suikerziekte), hardnekkige wonden aan de voeten hebben. Het voetenteam bestaat uit revalidatiearts, vaatchirurg, podotherapeute, verpleegkundige en orthopedisch schoenmaker.

Dwarslaesie

Patiënten met een dwarslaesie worden gezien indiener vragen zijn over kansen op vruchtbaarheid van de man, dan wel de aanwezigheid van een kinderwens. In samenwerking met de afdeling gynaecologie wordt fertiliteitsbehandleing toegepast.

Multiple Sclerose

Patiënten, die als gevolg van spasticiteit of andere motorische stoornissen van armen of benen beperkt zijn in hun mobiliteit en dagelijks functioneren. Ter beschikking staan multidisciplinaire revalidatiebehandeling en behandeling van spasticiteit (zie hierboven). De afdeling revalidatie neemt deel in het MS-centrum van de VU.

Polio- en postpoliosyndroom

Patiënten, die door restverschijnselen als gevolg van een vroeger doorgemaakte poliomyelitis beperkt zijn in hun mobiliteit en dagelijks functioneren. Er worden wekelijks spreekuren gehouden met een gespecialiseerde instrumentmaker voor orthesiologie (beugels en andere hulpmiddelen).

Spasticiteit

Patiënten met een neurologische aandoening, zoals dwarslaesie, MS en een beroerte, die als gevolg van die aandoening beperkt zijn in hun mobiliteit en dagelijks functioneren. Er staan verscheidene technieken ter beschikking, zoals orthesiologie, fenolisatie, thermocoagulatie, botuline-toxine-injecties en intrathecale baclofentoediening. Voor patiënten met ernstige therapieresistente spasticiteit wordt maandelijks een multidisciplinair spasticiteitsspreekuur gehouden.

 

 

 

printen