Doctor 2 Doctor

Een groot ziekenhuis in Kenia beschikt slechts over een handvol gespecialiseerde kinderartsen. Artsen en verpleegkundigen van VUmc trainen hun Keniaanse collega's. Helpt u hen de zorg voor kinderen in Kenia te verbeteren? 

DOCTOR 2 DOCTOR (ENGLISH INFORMATION)

Opleidingsziekenhuis 

Het Moi Teaching and Referral Hospital in het Keniaanse Eldoret is net als VUmc een opleidingsziekenhuis. Maar daar houdt de vergelijking grotendeels op. Het MTRH heeft heel veel patiënten… en een groot gebrek aan gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Zo'n 12 miljoen mensen zijn afhankelijk van dit ziekenhuis. 'Veel kleinere ziekenhuizen hebben nauwelijks voorzieningen om kinderen te opereren', vertelt dr. Kuremu van het MTRH.  


VUmc, KLM en KLM Health Services 

Samen met KLM, dat onze medewerkers gratis laat vliegen, en KLM Health Services die voor de vaccinaties zorgt en bemiddelt in het vervoeren van medische apparatuur, helpt VUmc de Kenianen om de zorg voor hun kinderen te verbeteren. Onze kinderartsen opereren de Keniaanse kinderen in het bijzijn van hun collega's van het MTRH. Zo slaan ze twee vliegen in één klap: kinderen beter maken en artsen trainen. Omdat het MTRH een opleidingsziekenhuis is, verspreidt die kennis zich langzaam over Kenia. Ook komen Keniaanse artsen regelmatig naar VUmc om een tijdje met specialisten hier mee te lopen.    

Kennis delen 

Onze kinderartsen, verpleegkundigen en medische technici werken een paar weken achter elkaar in het Keniaanse ziekenhuis. Ze opereren, geven college of leggen uit hoe de ingevlogen medische apparatuur werkt. Soms gaat het om eenvoudige tips. Neonatoloog Ruurd van Elburg: 'Vroeg geboren kinderen liggen in het MTRH niet in een couveuse. Deze baby's worden rustiger als je een beschermend rolletje van handdoeken om ze heen legt.'  

Ondersteuning welkom 

De relatief jonge staf van het Keniaanse ziekenhuis verricht wonderen, vinden hun Amsterdamse collega's. Ze zijn ongelooflijk toegewijd en beschikken over veel kennis en ervaring. Maar er is een chronisch gebrek aan geld, apparatuur en menskracht. Vooral de voorzieningen voor de allerkleinsten zijn gebrekkig. Zo is er geen geschikte beademingsapparatuur en zijn er maar een paar kinderartsen. 'De ondersteuning van kinderartsen uit Nederland is dan ook zeer welkom', zegt prof. Mengech van het MTRH. 'Er worden nu meer kinderen geopereerd.'   

Blogs 2017

Groepsfoto D2D

In januari 2017 vloog er weer een kinderoncologieteam van VU medisch centrum naar Eldoret in Kenia. Dit om kennis en kunde uit te wisselen met het Moi Teaching and Referral Hospital (MTRH. Een waardevolle ervaring voor beide partijen. Wat maakt de samenwerking zo'n succes? En wat levert deze in de praktijk op? De teamleden vertellen het zelf, in een serie korte artikelen. Twee verhalen zijn ook geplaatst in het digitale magazine VUmc in praktijk.

Lees hier de blogs van:
Anne Loonen
Prof.dr. Gertjan Kaspers
Kim Klein
Marisa Westers

Rinske Meesters-Graafland
Karin van Gils en Danielle Loup

Blogs voorgaande jaren 

In april 2016 was projectleider Piet ter Wee samen met een vaatchirurgie, OK-verpleegkundige en internist-nefroloog weer in Kenia. Daarnaast waren twee collega's van het Instituut voor Onderwijs en Opleiden mee, om de mogelijkheden van stages voor VUmc studenten te bespreken, en drie mensen bij KLM Health Services, om de werknemers van het Keniaase ziekenhuis cursus te geve op het gebied van arbozaken. Een sfeerimpressie van Piet ter Wee en Noud Schel, arts van KLM Health Services >>.

In januari 2016 is een team van de afdeling kinderoncologie aan het werk in het ziekenhuis in Eldoret. Lees hun verhalen >>.

In november 2015 zijn er 2 KNO artsen in opleiding van VUmc naar Kenia geweest voor Doctor2Doctor in samenwerking met Stichting Eardrop. Iedere 6 maanden gaat een team naar Mumias in het westen van Kenia. Het programma bestaat enerzijds uit Nederlandse KNO-artsen die samen met lokale KNO-artsen patiënten opereren, en anderzijds uit KNO-artsen in opleiding die een cursus KNO-heelkunde voor Clinical Officers in opleiding verzorgen. Lees hun verslag >>.

Ook in het najaar van 2015 is weer een team van VUmc'ers in Eldoret, Kenia in het kader van Doctor2Doctor. Artsen en verpleegkundigen brengen niet alleen kennis en kunde mee, maar ook en koffer vol kerstcadeautjes voor het weeshuis. Langzaamaan kunnen de Keniaase chirurgen meer zelf doen, en groeit het zelfvertrouwen. Volg de blog en kom meer te weten over dit mooie project >>.

Zaterdag 4 juli is een weer team van VUmc artsen vertrokken naar Eldoret, Kenia voor het project Doctor2Doctor. Vaatchirurgen prof. Willem Wisselink en dr. Arjan Hoksbergen en OK-verpleegkundige Barbera Cuiper voeren deze week twee niertransplantaties uit in het ziekenhuis in Eldoret. Lees hier de blog van prof. dr. Piet ter Wee, projectleider van D2D >>.

Begin januari  is een team VUmc-ers, waaronder hoofd kinderoncologie-hematologie Gertjan Kaspers en Gerda Croiset, directeur van VUmc School of Medical Sciences, vertrokken naar Eldoret, Kenia. Lees hier hun blog >>.

Twee assistenten van KNO-heelkunde, Johannes Rijken en Thadé Goderie, zijn november 2014 afgereisd naar Kenia om onderwijs te geven aan clinical officers in de KNO-heelkunde. Lees hier hun blog >>.

In april 2014 zijn dr. Ans van Wijk, kindernefroloog, en dr. Eric van der Horst, kinderuroloog, in het MOI Teaching and Referal Hospital in Eldoret, Kenia. Tijdens hun periode in Kenia hielden zij een blog bij >>.

Van 2 februari t/m 7 februari 2014  hebben twee collega's het Moi Teaching and Referral Hospital bezocht. Edith Krab (EK) en Judith Stuijt (JS) hielden ons regelmatig op de hoogte van hun ervaringen met de gezondheidszorg in dit ontwikkelingsland. Lees hier hun blog >>.    

printen