21 nov

Verpleegkundig Symposium 2019

Symposium

Registreer

Wij nodigen je van harte uit op donderdag 21 november a.s. op het Verpleegkundig symposium. Het gaat over de weerbaarheid van verpleegkundigen in een tijd dat alles om hen heen enorm verandert. Denk aan fusies, ziekenhuizen die omvallen, nieuwe ontwikkelingen in het beroep, maar ook aan de functiedifferentiatie en de personeelstekorten.

Joost van Galen, verpleegkundig directeur Divisie II en VI van Amsterdam UMC: ‘Verpleegkundigen geven aan onder druk te staan, ervaren minder autonomie en ondervinden daarnaast de effecten van tekorten op de arbeidsmarkt. Dit kan resulteren in een disbalans en vraagt om concrete acties, zowel van de werkgever als de werknemer. Het is belangrijk dat verpleegkundige competenties en vaardigheden optimaal benut worden, maar ook dat zij zich kunnen verweren. Daarvoor bieden we handvatten aan.’

Accreditatie

Het symposium is geaccrediteerd door:

  • - Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V): 5 punten
    - Register Zorgprofessionals: 5 punten
    - Verpleegkundig Specialisten Register: aangevraagd

Indien u voor accreditatie in aanmerking wilt komen, verzoeken wij u vriendelijk het BIG nummer op het online inschrijfformulier in te vullen. Zonder dit nummer kunnen wij uw deelname niet verwerken en worden geen accreditatiepunten bijgeschreven.

Locatie / Tijd

Het Verpleegkundig Symposium vindt plaats in de Amstelzaal van Amsterdam UMC, locatie VUmc, De Boelelaan 1117, 1081 HV te Amsterdam.

Het programma start om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

Routebeschrijving

Amsterdam UMC, locatie VUmc is goed te bereiken per auto en openbaar vervoer. Klik hier voor een routebeschrijving.

Programma Verpleegkundig Symposium 2019

09.00 uur              Ontvangst en registratie

09.30 uur              Opening/welkom – Joost van Galen

09.35 – 10.10        Marieke Schuurmans - Verpleegkundigen, fit for the future "Was het vroeger beter, hoe ziet de toekomst eruit en wat heb je al verpleegkundige nodig om je vak nu en in de toekomst met plezier uit te oefenen"

10.10 – 11.15         Caroline Barratt - Resilience in nursing: beyond the individual

11.15 – 11.30         Korte pauze

11.30 – 12.20        Workshopronde 1

12.30 – 13.25        Lunch

13.25 – 14.15         Workshopronde 2

14.15  - 14.45         Koffie en thee pauze

14.45 – 15.35         Workshopronde 3

15.35 – 15.45         Einde workshops

15.45 – 16.30         Joep van Deudekom

16.30 – 17.00         Afsluiting

17.00 – 17.30         Borrel

Toelichting workshops Verpleegkundig Symposium 2019

Spring Workshop
Door: Jos Kox

Als verpleegkundige speel je een grote rol in het opleiden van nieuwe generaties verpleegkundigen. Je bent letterlijk rolmodel; jaarlijks voor vele leerlingen, maar ook voor je beginnende nieuwe collega’s. Om deze leerlingen en nieuwe collega’s te behouden voor het beroep, is het belangrijk inzicht te hebben in de factoren die (mogelijk) een rol spelen bij uitval van studenten verpleegkunde uit de opleiding en beginnende verpleegkundigen uit het beroep.

In deze workshop krijg je kennis over deze factoren (zie ook https://hr.nl/spring). Daarnaast ga je in kleine groepjes met je collega’s in discussie over hoe uitval van studenten verpleegkunde én beginnende verpleegkundigen valt te voorkomen en wat jouw rol daarbij kan zijn.

Powerwalk; silent disco
Door: Vince & Elske

Laat je verrassen door deze energieke silent discowalk workshop welke je door de gangen van het ziekenhuis leidt. Uitgangspunten van de Silent Disco Walk: humor/lachen/luchtig sfeer/energizer. Het motto is Actief, niet Intensief. Voor 0 – 99 jaar.

Generatiediversiteit & Updaten van processen
Door: Aart Bontekoning

Aart Bontekoning laat zien en ervaren hoe generatiediversiteit kan worden ingezet om jouw organisatie, afdeling of team te updaten en ‘bij de tijd’ te blijven. Deze updates maken een organisatie aantrekkelijk voor alle medewerkers, van de jongste to de oudste, en levert een hogere waardering op van cliënten. Dat proces verloopt niet vanzelf goed, zeker niet in vergrijzende organisaties.

In deze interactieve workshop leer je te herkennen WAT er is gedateerd. Gedateerde processen nemen werkenergie weg. En je leert HOE je dateerde sociale processen kunt updaten. Daarin gaat het om het benutten van generatie-diversiteit, met je eigen generatiegenoten doen wat collectief werkenergie opwekt. Maar de interactie tussen generaties bepalen het TEMPO van het updaten. Let op: een gezonde toekomst van de vergrijzende gezondheidszorg is afhankelijk van de jeugdigheid van alle generaties!

Van gedoe naar geluk in werk
Door: Erwin Klappe

Edwin Klappe is arbeids- en organisatiepsycholoog en oprichter van de Werkgeluk Toolbox. Hij heeft 1000+ medewerkers en leidinggevenden in zorg, onderwijs en overheid getraind in dé tools om gelukkig(er) te werken. Klappe is mede-auteur van het Handboek Werkgeluk (januari 2020 verwacht). Omschrijving: In deze interactieve workshop krijg je alle ins & outs over werkgeluk te horen. Dit doen wij aan de hand van drie kernvragen:

1) WAT IS WERKGELUK?
2) WAT BEPAALT WERKGELUK?
3) HOE VERGROOT IK MIJN WERKGELUK?
Wij sluiten af met 7 praktische werkgeluktips die je direct in praktijk kunt brengen.

Invloed op jouw werkgeluk; Van werkdruk naar werkgeluk!
Door: Kirsten Barkmeijer

Natuurlijk wil je niets liever dan elke dag fluitend naar je werk gaan. Dat je een baan hebt die je energie geeft, je het gevoel hebt dat je je kunt ontwikkelen en uitgedaagd wordt, je fijne collega’s hebt en invloed op de keuzes die er gemaakt worden op jouw afdeling. Sommigen hebben dat werkgeluk gevonden, anderen worstelen nog iedere dag met teveel energievreters en stress op hun bordje. Of je nu bij de eerste groep of tweede groep hoort: het vinden en vasthouden van werkgeluk kan een grote positieve invloed hebben op je leven. Hoe houd je je staande als verpleegkundige in een tijd waarin zo veel op je afkomt? Hoe kan je zelf regie pakken in deze tijden van verandering? Hoe zorg je voor (blijvend) werkplezier?

Positieve gezondheid / IPH
Door: Machteld Huber (Institute for Positive Health)

Institute for Positive Health (iPH) is dé motor achter de beweging Positieve Gezondheid. De stichting is opgericht door Machteld Huber, de grondlegger van het gedachtegoed. iPH wil de beweging rond Positieve Gezondheid stimuleren, versterken en versnellen. Zo maken we met elkaar van Nederland de grootste Blue Zone ter wereld, een plek waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven dan waar ook ter wereld.

Veranderfitness
Door: Frank Paats

Vergroot je veranderconditie en die van je team in deze actieve, hilarische en betekenisvolle workshop. Genoeg gepraat over veranderen. Tijd voor actie! Veranderfitness is een speelse, verrassende teambuilding. De deelnemers belanden in een veranderavontuur. De veranderspieren in het brein worden actief getraind. Tools, theorieën en ludieke veranderexperimenten volgen elkaar in hoog tempo op. En waar komt die foute Schlagermuziek opeens vandaan?? Dit is een programma vol verwarring, humor en eyeopeners. Alles voor het hogere doel: de veranderfitheid.

De oefeningen zijn gerelateerd aan de thema’s ‘veranderen’ en ‘samenwerken’. Zo leer hoe je elkaar in een voortdurend veranderende omgeving kan versterken.

Persoonlijk leiderschap bij verandering
Door: Romy Vonk, Simone Kok, Sanne Adriaanse en Susanne Baar

In deze interactieve workshop, gegeven door leden van de Verpleegkundig Adviesraad, leer je meer over jouw rol bij veranderingen. Waar heb je invloed op en wat moet je accepteren als een gegeven? Je onderzoekt welke handvatten je tot je beschikking hebt om invloed te kunnen uitoefenen. Ontdek in deze workshop hoe je zelf leiderschap kunt tonen in tijden van verandering. 

Marieke Schuurmans

Opleidingsdirecteur Professionals in de Zorg & hoogleraar Verplegingswetenschap, Onderwijscentrum UMC Utrecht Academie

Marieke J. Schuurmans is hoogleraar Verplegingswetenschap en opleidingsdirecteur Professionals in de zorg in het UMC Utrecht. Zij is verantwoordelijk voor verpleegkundige vervolgopleidingen, opleidingen voor medisch ondersteunende beroepen en discipline-overstijgende onderwijs voor artsen in opleiding tot medisch specialist. Als onderzoeker is ze geïnteresseerd in het veranderende paradigma betreffende gezondheid en nieuwe rollen van patiënten en professionals in dit perspectief.  Zij was lid van een diversiteit aan commissies op het gebied van innovatie in de zorg en in het onderzoek zoals de Nederlandse Gezondheidsraad en de taskforce de Juiste Zorg op de juiste plek.

Dr. Caroline Barratt

Lecturer and CPD lead, School of Health and Social Care, University of Essex

In 2009 Caroline completed her PhD which explored the experience of risk and vulnerability amongst fisherfolk on Lake Victoria, Uganda. Her research covered topics such as resource sustainability, health and gender. During her PhD Caroline used and taught Biographic-Narrative-Interpretive Method (BNIM), a form of biographic research, with Tom Wengraf in London and at Queens University, Belfast. This established an interest in qualitative research and narrative research in particular. In 2010 Caroline worked with the University of Essex and Tendring District Council on a two year project exploring the issue of mental health amongst residents of Houses of Multiple Occupation (HMO). Her recent research has been on the experiences and well-being of Care Leavers with Dr Peter Appleton. Caroline has worked as a Lecturer in the School of Health and Social Care since 2012. She is now Programme Lead for the MSc Health Research and CPD Lead for the department. She teaches on a range of modules including undergraduate, post-graduate and Continuing Professional Development (CPD) courses. Over her time in higher education Caroline has become interested in pedagogy, student well-being and inclusivity. She has trained as a mindfulness teacher, building on over 15 years of meditation experience and now leads mindfulness workshops for students and staff. In 2014 she set up the Contemplative Pedagogy Network to support and encourage teachers and lecturers who are interested in incorporating contemplative practice into their teaching and is interested in developing research in this area.

Joep van Deudekom

Joep van Deudekom is naast ex-gymleraar en ex-jurist cabaretier bij NUHR (met Peter Heerschop en Viggo Waas). Hij presenteerde oa het Discovery Channel programma How Do They Do It? en twaalf jaar lang was hij wekelijks columnist bij Giel Beelen. Joep schreef diverse boeken (columnbundels, reisverhalen en een viertal jeugdboeken over voetbal).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Events Center

Elin Davies & Patricia de Waal
Tel. 020-4448444
Email: events@vumc.nl