Basiscursus Palliatieve Zorg voor verzorgenden

Als verzorgende komt u vaak patiënten tegen die ongeneeslijk ziek zijn. De klachten en symptomen hebben invloed op hun welzijn en kwaliteit van leven. In deze cursus leert u deze veranderingen via de werk- en denkmethode 'signaleren door verzorgenden' goed in kaart te brengen en multidisciplinair te bespreken.

Bij palliatieve zorg wordt gestreefd naar een optimale levenskwaliteit voor mensen met een beperkte levensverwachting. In deze praktische cursus doet u kennis op over het voorkomen en verlichten van lijden, vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. U leert hoe u in de praktijk rekening kunt houden met de voorkeur en wensen van de patiënt.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

-             Inleiding en organisatie van palliatieve zorg
-             Pijn en andere symptomen
-             Beslissingen rond het levenseinde
-             Psychosociale zorg
-             STEM (Sterven op je eigen manier)
-             Zorg voor de zorgenden

De cursus palliatieve zorg is ontwikkeld samen met de Netwerken Palliatieve Zorg Noord-Holland en Flevoland. U kunt de cursus op verschillende locaties volgen. U krijgt les van docenten met veel praktijkervaring. Ook is er een digitale leeromgeving. Hier vindt u achtergrondartikelen, filmpjes, richtlijnen en opdrachten.

Module 1: Inleiding in de palliatieve zorg
IInleiding in de palliatieve zorg, uitleg van de methode 'Signaleren in de palliatieve fase'. Daarnaast wordt het onderwerp dyspnoe behandeld.

Module 2 en 3: Pijn, vermoeidheid en andere fysieke problemen
De belangrijkste fysieke problemen, waaronder: pijn, vermoeidheid, mondverzorging, misselijkheid en braken en vocht en voeding worden behandeld.

Module 4: Delier en beslissingen rondom het levenseinde
De belangrijkste fysieke problemen, waaronder: pijn, vermoeidheid, mondverzorging, misselijkheid en braken en vocht en voeding worden behandeld.

Module 5: Psychosociale zorg en STEM (Sterven op je Eigen Manier)
Rouw, psychosociale aspecten  en communicatie over het levenseinde.

Module 6: Zorg voor de zorgenden
Gaat over u. Wat doet het met je als je te maken hebt met verlies, verdriet en afscheid?

Doelgroep

Verzorgenden niveau 3 IG.

Duur

Zes middagen van 13.30 tot 16.30 uur en daarnaast leren in de digitale leeromgeving. Rekent u op twee uur voorbereidingstijd per bijeenkomst.

Locaties

Amsterdam
Data: 24 sept, 8 en 22 okt, 9 en 23 nov en 7 dec 2020
Locatie: Hospice Kuria - Valeriusplein 6, 1075 BG Amsterdam

Netwerk Gooi- en Vechtstreek en Almere
Data: 22 sept, 6 en 20 okt, 3 en 17 nov en 1 dec 2020
Locatie: Vivium Naarderheem - Amertsfoortsestraatweg 1, 1411 HB Naarden

Prijs

€425,-

Accreditatie

VUmc Academie is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden. Voorwaarde voor accreditatie is dat u alle bijeenkomsten heeft voorbereid en in alle zes bijeenkomsten aanwezig bent geweest. Dan ontvangt u ook na afloop een bewijs van deelname.

Helpdesk

Het melden van problemen en vragen over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving kunt u mailen naar: support@vumcacademie.nl.

Overig 

U beschikt over een PC met een installatie van een van de laatste twee versies van de meest gebruikte browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer of Safari) en een internetverbinding.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Danielle van der Weij

Ook interessant?

  1. Als verpleegkundige komt u vaak patiënten tegen die ongeneeslijk ziek zijn. De klachten en hebben u...
    Bekijk