Basiscursus Palliatieve Zorg voor verzorgenden

Als verzorgende komt u tijdens uw werk vaak patiënten tegen die ongeneeslijk ziek zijn. De klachten en symptomen hebben invloed op het welzijn van de patiënten en hun kwaliteit van leven.

In deze cursus leert u via de werk- en denkmethode 'signaleren door verzorgenden' deze veranderingen goed in kaart te brengen en multidisciplinair te bespreken. Hierbij houdt u rekening met de voorkeur en wensen van de patiënt.

Bij palliatieve zorg wordt gestreefd naar een optimale levenskwaliteit voor mensen met een beperkte levensverwachting door: het voorkomen en verlichten van lijden, vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard.

De cursus palliatieve zorg is ontwikkeld samen met de Netwerken Palliatieve Zorg Noord-Holland en Flevoland. U kunt de cursus op verschillende locaties volgen. De lessen worden gegeven door docenten met veel praktijkervaring. Ook is er een digitale leeromgeving. Hier vindt u achtergrondartikelen, filmpjes, richtlijnen en opdrachten.

Onderwerpen die besproken worden

  • Inleiding en organisatie van palliatieve zorg
  • Pijn en andere symptomen
  • Beslissingen rond het levenseinde
  • Psychosociale zorg
  • STEM (Sterven op je eigen manier)
  • Zorg voor de zorgenden

Module 1: Inleiding in de palliatieve zorg
Inleiding in de palliatieve zorg, uitleg van de methode 'Signaleren in de palliatieve fase'. Daarnaast wordt het onderwerp dyspnoe behandeld.

Module 2 en 3: Pijn, vermoeidheid en andere fysieke problemen
De belangrijkste fysieke problemen, waaronder: pijn, vermoeidheid, mondverzorging, misselijkheid en braken en vocht en voeding worden behandeld.

Module 4: Delier en beslissingen rondom het levenseinde
Herkennen, omgaan en behandelen van delier. Voltooid leven, het verschil tussen sedatie en euthanasie en uw eigen ervaringen. Ook het bewust afzien van eten en drinken wordt hier behandeld.

Module 5: Psychosociale zorg en STEM (Sterven op je Eigen Manier)
Rouw, psychosociale aspecten  en communicatie over het levenseinde.

Module 6: Zorg voor de zorgenden
Gaat over u. Wat doet het met  je als je te maken hebt met verlies, verdriet en afscheid?

Doelgroep

Verzorgenden niveau 3 IG.

Duur

Zes middagen van 13.30 tot 16.30 uur en leren in de digitale leeromgeving. Rekent u op twee uur voorbereidingstijd per bijeenkomst.

Locaties

Noord Kennemerland, West Friesland, Kop van Noord Holland en Zaanstreek Waterland - (Purmerend)
Data: 20 sept, 3, 17 en 31 okt, 14 en 28 nov 2019
Locatie: De Zorgcirkel - Rietgorsplein 1, 1444 TA Purmerend

Noord Kennemerland, West Friesland, Kop van Noord Holland en Zaanstreek Waterland - (Den Helder)
Data: 25 sept, 9, 16 en 30 okt, 13 en 27 nov 2019
Locatie: Vredeskerk - Torplaan 26, 1785 BA Den Helder

Amsterdam
Data: 30 sept, 14 en 28 okt, 11 en 25 nov en 9 dec 2019
Locatie: Hospice Kuria - Valeriusplein 6, 1075 BG Amsterdam

Netwerk Gooi- en Vechtstreek
Data: 2, 16 en 30 okt, 13 en 27 nov en 11 dec 2019
Locatie: Viore inloophuis, Oostereind 115, 1212 VH Hilversum

Accreditatie

VUmc Academie is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden. Voorwaarde voor accreditatie is dat u alle bijeenkomsten heeft voorbereid en in alle zes bijeenkomsten aanwezig bent geweest. Dan ontvangt u ook na afloop een bewijs van deelname.

Helpdesk

Het melden van problemen en vragen over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving kunt u mailen naar: support@vumcacademie.nl.

Overig 

U beschikt over een PC met een installatie van een van de laatste twee versies van de meest gebruikte browsers (Chrome, Firefox, Internet explorer of Safari) en een internet verbinding. 

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Danielle van der Weij