Moeder & Pasgeborene verpleegkundige

De zorg voor moeder en pasgeborene is aan verandering onderhevig. Steeds vaker wordt er in ziekenhuizen voor gekozen dat (toekomstige) moeders kunnen bevallen en vervolgens met hun pasgeboren gezin kunnen verblijven op dezelfde suite. De zorg voor de zwangere, barende, kraamvrouw én haar pasgeboren baby vragen om specifiek opgeleid personeel. De Verpleegkundige Moeder & Pasgeborene (VMP) kan deze zorg verlenen tot midden complex niveau, en daarmee de Obstetrie verpleegkundigen en Neonatologie verpleegkundigen ondersteunen.

In de vervolgopleiding verpleegkundige moeder & pasgeborene staat de zorg voor de zwangere en haar ongeboren kind, de barende, de kraamvrouw en de (zieke) pasgeborene laag tot midden complex niveau centraal.

Deze vervolgopleiding is een mooie opleiding wanneer je affiniteit hebt met Moeder en pasgeborene. Ook is het een mooie opstap naar de Obstetrie, Neonatologie of Kinderverpleegkunde opleiding: mocht je hierin doorstromen, dan kun je in aanmerking komen voor een aantal vrijstellingen.

De opleiding verpleegkundige moeder & pasgeborene bestaat uit de volgende leereenheden:

 • Klinisch redeneren
 • Introductie
 • Moeder & pasgeborene (deel I & II)

Deze leereenheden worden afgesloten met toetsing en bevatten een praktijkdeel middels portfolio.

Inschrijving

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink. 

Doelgroep

Pas afgestudeerde verpleegkundigen  werkzaam binnen Moeder-Kind centra.

Duur

15  lesdagen van 7 lesuren, verdeeld over 3 lesblokken.
Het praktijkdeel duurt minimaal  9 maanden (bij full-time dienstverband).

Startdata

De opleiding start jaarlijks in februari en september.

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@amsterdamumc.nl.

Accreditatie

De opleiding is niet CZO erkend, studenten krijgen een huisdiploma. Er kunnen wel accreditatiepunten worden aangevraagd bij V&VN.

Bijzonderheden

In de opleiding volg je twee lesblokken samen met de Obstetrie opleiding: Klinisch Redeneren en Moeder en Pasgeborene deel 1. Hierdoor maak je kennis met de lesstof van de opleiding Obstetrie. In lesblok 3 volg je Moeder en Pasgeborene deel 2 en is specifiek voor de VMP.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met  de algemene voorwaarden van Amstel Academie. Je vindt hier ook onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding gelden de volgende vereisten:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband (minimaal 24 uur/week) op een afdeling waar zwangeren, barenden en kraamvrouwen met hun pasgeborene worden verzorgd.

Meer informatie?

Vraag het aan Judith Verlinde-Overweg

Wellicht ook interessant

 1. Gedurende deze opleiding doe je kennis en ervaring op op alle gebieden rondom zwangerschap, en uit...
  Bekijk
 2. Als High Care Neonatologie verpleegkundige verleen je (hoog) complexe gespecialiseerde zorg aan te...
  Bekijk
 3. De kinderverpleegkundige verleent zorg aan kinderen in alle ontwikkelingsfasen met de daarbij acute...
  Bekijk