Neonatologie: Ontwikkelingsgerichte zorg

Schrijf je nu in

Onderzoeksresultaten én de stem van ouders bieden professionals de mogelijkheid om de huidige neonatale zorg steeds verder te professionaliseren. Eén van deze ontwikkelingen is de bewustwording dat optimale neonatale zorg vraagt om een nieuwe zorgfilosofie, namelijk de universele zorgfilosofie ontwikkelingsgerichte familie gecentreerde c.q. geïntegreerde zorg voor de pasgeborenen (OGZ). Deze manier van zorgverlening vraagt specifieke kennis en vaardigheden van u die tijdens deze scholing op een interactieve manier aan bod komen.

Inschrijven

Ook beschikbaar als Incompany training

Wereldwijd worden er verschillende definities van OGZ gehanteerd. In Nederland en Vlaanderen is de volgende definitie algemeen geaccepteerd: individuele, op de ontwikkeling van het van het kind gerichte zorg is een wijze van zorgverlening gericht op comfort en stabiliteit, het verminderen van stress voor de pasgeborene en het stimuleren van de relatie met zijn ouders. Het is zorg waarbij (be)handelingen en onderzoeken worden aangepast aan de fysieke, sociale en emotionele ontwikkelingen van het kind. (Wielenga, Unk En Leenaers, 2006).

Voor de prijs kunt u klikken op: Praktisch.

Dag 1 theorie

 • Neurologische ontwikkeling, gerelateerd aan zwangerschapsweken en de negatieve gevolgen van stress op de ontwikkeling van het brein van een kind op korte en lange termijn.
 • Invloed van neonatale zorg op gezin op korte en lange termijn.
 • Ontwikkelingsgerichte familie gecentreerde/geïntegreerde zorgtheorieën en noodzaak tot implementatie met het oog op de toekomst.
 • Beelden uit de praktijk: Observatie van pasgeborenen en bespreking leerpunten.
 • Begrip familie-gecentreerde zorg en familie-geïntegreerde zorg: wat vraagt het van professionals.
 • Algemene implementatie van universele OGZ.

Een onderbreking van ongeveer twee weken waarin een praktijkopdracht wordt gemaakt ter voorbereiding op dag 2.

Dag 2 theorie- en vaardigheidstraining

 • Toetsing van dag één aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.
 • Bespreking van de ingebrachte beelden uit de praktijk: observatie van pasgeborenen en bespreking van leerpunten.
 • Oefenen met gebruik van materialen en hulpmiddelen.
 • Uitleg noodzakelijke verandering van professionele zorg in de toekomst.
 • Bespreking Keurmerk opgesteld door de Vereniging Ouders Couveuse van Kinderen (VOC) en uitleg noodzakelijke verandering van professionele zorg in de toekomst.
 • Bespreking stappen voor implementatie om te werken naar een keurmerk en een betere toekomst van het kind en zijn familie.

Doelgroep

High Care Neonatologieverpleegkundigen en Neonatologieverpleegkundigen werkzaam op de afdeling Neonatologie van een algemeen ziekenhuis.

Duur

2 dagen

Data

Op aanvraag

Prijs

Op aanvraag

Accreditatie

VUmc Academie is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.

Plaats

VUmc Academie
Medische Faculteit
Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam

Helpdesk

Heeft u een vraag over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving? Stuur een e-mail naar: support@vumcacademie.nl.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Karin van Dijk

Ook interessant?

 1. Nieuwe inzichten en de snelle vooruitgang in medische- en verpleegkundige ontwikkelingen maken de...
  Bekijk
 2. Door de snelle vooruitgang in medische- en verpleegkundige ontwikkelingen en nieuwe inzichten en de...
  Bekijk