Opleiding tot zorgadministrateur (Niveau A)

Schrijf je nu in

Bent u op zoek naar verbreding en verdieping van uw kennis en professionalisering van uw werk in de zorgadministratie? Dan is deze opleiding wellicht iets voor u.

Werken en leren tegelijk

De vraag naar zorg groeit en de zorg zelf wordt steeds complexer. Als zorgadministrateur bent u de spin in het web van de organisatie. Een zorgvuldige administratie is van groot belang voor een zorginstelling. Uw kennis en vaardigheden moeten daarom aan steeds hogere eisen voldoen. De opleiding tot zorgadministrateur (niveau A) helpt u om de groeiende uitdagingen in uw werk met vertrouwen aan te gaan.

De opleiding is praktijk- en competentiegericht. Wij maken gebruik van diverse werkvormen zoals colleges, webinars, werkgroepen, individuele presentaties en praktijkopdrachten. Het praktijkdeel vindt plaats in uw eigen zorginstelling.  

Degenen die de opleiding tot zorgadministrateur (niveau A) hebben gevolgd, geven aan dat deze zorgt voor verdieping, een betere kennis van de organisatie, een groter zelfvertrouwen en meer professionaliteit. Met de opleiding tot zorgadministrateur (niveau A) bent u uitstekend toegerust uw taken goed te volbrengen, nu en in de toekomst. 

Quote deelnemer

"Tijdens de opleiding zorgadministrateur A heb door de opdrachten, het praktijkgericht onderzoek en de studiebegeleiding vakinhoudelijk veel bijgeleerd. Door te werken aan zelfreflectie, effectiever communiceren, time management, doelmatiger werken en competentieverbetering heb ik gewerkt aan mijn persoonlijke groei.”

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Er zijn tien onderwijsblokken, ieder blok met een actueel thema waar u als zorgadministrateur mee te maken kunt krijgen. Docenten uit de praktijk lichten de lesstof toe. U krijgt bij ieder blok één of meerdere opdrachten die u binnen uw eigen organisatie uitvoert, naast een overkoepelend praktijkgericht onderzoek. Daarnaast werkt u aan uw competenties en vaardigheden als communicatie, assertiviteit en samenwerken. In het praktijkgedeelte krijgt u begeleiding van een collega van uw eigen afdeling.  Daarom is het noodzakelijk dat u tijdens de opleiding een arbeidsovereenkomst heeft met een zorginstelling.  

Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen

 • Projectmanagement
 • Ontwikkelingen in het vakgebied
 • Organisatiekunde in de zorg, zorgfinanciering en kostprijsberekeningen
 • AO/IB
 • Wet- en regelgeving  en beleids- en declaratieregels
 • Privacy en veiligheid
 • Classificatiesystemen en standaarden
 • DBC-systematiek
 • Zorglogistiek
 • Kennis van interne- en externe informatiebronnen en Informatiemanagement

Kenmerken van de opleiding

Tijdens de opleiding gebruiken we diverse werkvormen, zoals colleges, werkgroepen en individuele presentaties. Daarnaast bieden we u een digietale leeromgeving, waarin u webinars kunt volgen, lesstof kunt raadplegen en waar uw resultaten in worden bijgehouden.

Hoe is de opleiding opgebouwd

 • doorlooptijd: 1 jaar
 • contacturen: ca. 160 uur
 • totale studiebelasting: ca. 780 uur
 • 10 blokken bestaande uit
  • een contactdag met daarin: toets, vaardigheidsles, gastcollege, scriptieles
  • 2x theorieles op afstand (webinars) van ca. 4 uur
 • Start: april 2020 (verplicht voortraject Medisch Ondersteunende vakken, start okt/nov 2019)

Duur

Eén jaar  

Data

De opleiding start in april 2020. Het is dan wel van belang dat u de Medisch Ondersteunende Vakken heeft afgerond of hier een vrijstelling voor heeft.  

Kosten

Het lesgeld voor de opleiding (excl. Medisch Ondersteunende Vakken) bedraagt € 6.090,- (onder voorbehoud van wijzigingen in het curriculum).    

De zorginstelling waar u werkzaam bent, betaalt het lesgeld volgens CAO-richtlijnen. De overige kosten, zoals voor het boekenpakket, worden afhankelijk van de CAO (deels) vergoed.  

Medisch Ondersteunende Vakken (voortraject)

Wanneer u de Medisch Ondersteunende Vakken nog moet volgen en geen vrijstelling heeft, dan wordt het bedrag van €830,- bovenop het lesgeld in rekening gebracht. LET OP! U dient zich hiervoor wel apart in te schrijven. 

Deelnemers

Maximaal 15  

Diploma

Wanneer u de opleiding met succes doorloopt, ontvangt u een diploma. Daarnaast volgt inschrijving in het Register Zorgadministrateur (RZA) van de Stichting Kwaliteitsbevordering Zorgadministratieve Beroepen (SKZB).   

Locatie

VUmc Academie Medische Faculteit Van der Boechorststraat 7 1081 BT Amsterdam   

Aanmelden

Als u interesse heeft in het volgen van de Opleiding tot zorgadministrateur (Niveau A), nodigen wij u graag uit voor een kennismakingsgesprek. Daarin krijgt u meer uitleg over de opleiding en kunt u vragen stellen. Op basis van uw achtergrond en motivatie beslissen wij in samenspraak of deze opleiding op dit moment voor u de juiste is. Als dat het geval is, sturen wij u de inschrijflink toe en kunt u zich inschrijven.  

Voor het maken van een afspraak voor het kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met Jitta Reddingius, VUmcAc-Zorgadministratie@vumc.nl.

Toelating

U kunt instromen als u voldoet aan de onderstaande punten

 • Minimaal een Hbo-diploma (HEAO of vergelijkbaar) of minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring op medisch- of zorg administratief gebied op Hbo-niveau
 • Medisch Ondersteunende Vakken met voldoende resultaat afgerond
 • Een vast dienstverband in een relevante functie bij een zorginstelling

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Jitta Reddingius

Misschien ook interessant?

 1. Moet u voor uw werk regelmatig Word 2010 gebruiken en heeft u het idee dat u dit nog niet goed Voor...
  Bekijk
 2. In vervolg op de workshop ‘Organiseer je mailbox’ ga je in deze workshop aan de slag met het en van...
  Bekijk
 3. Wil jij een overzichtelijke mappenstructuur in je mailbox? Waar je al je e-mails met gemak kan Dan...
  Bekijk
 4. In deze e-learning maak je kennis met Microsoft Office PowerPoint. Je oefent via een aantal en die...
  Bekijk