Opleiding tot zorgadministrateur (Niveau B)

Schrijf je nu in

Wilt u kennismaken met de verschillende facetten van de zorgadministratie en slagvaardiger kunnen reageren op uiteenlopende vragen die vanuit de organisatie op u afkomen? Dan is deze opleiding wellicht interessant voor u.

Werken en leren tegelijk

Er is steeds meer vraag naar zorg en de zorg zelf wordt steeds complexer. Uw kennis en vaardigheden moeten daarom aan steeds hogere eisen voldoen. Met de Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) leert u goed grip te krijgen op de steeds grotere uitdagingen in uw werk.

De opleiding is praktijk- en competentiegericht. Er zijn diverse werkvormen zoals colleges, werkgroepen, webinars, individuele presentaties en praktijkopdrachten. Het praktijkdeel vindt plaats in uw eigen zorginstelling. Voor de praktijkopdrachten gaan we uit van de actualiteit. Experts uit de praktijk lichten de lesstof toe. In de digitale leeromgeving kunt u modules volgen, lesstof raadplegen en uw resultaten bekijken.  

Na afronding van de Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) geven deelnemers aan dat deze heeft gezorgd voor verbreding en verdieping van kennis van de organisatie, een uitgebreider netwerk, meer zelfvertrouwen en werkplezier. Met het diploma van de Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) op zak bent u een professional met kennis en vaardigheden voor nu en later.

Quote deelnemer

"De opleiding heeft mij gebracht dat ik een veel breder kennis heb ontwikkeld op het gebied van de zorgadministratie en de organisatie daaromheen.”

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) is ontwikkeld in nauwe samenwerking met mensen uit de praktijk. Er zijn zeven onderwijsblokken, ieder blok met een actueel thema waar u als zorgadministrateur mee te maken kunt krijgen.

Een onderwijsblok bestaat uit één contactdag en twee webinars. In deze webinars komt steeds één (zorgadministratief) onderwerp aan bod. Tijdens de contactdag werkt u o.a. aan uw competenties en communicatieve vaardigheden en maakt u kennis met belangrijke spelers uit het werkveld. U krijgt bij ieder blok één of meerdere opdrachten die u binnen uw eigen organisatie uitvoert, naast een overkoepelend praktijkgericht onderzoek. Voor het praktijkgedeelte krijgt u begeleiding van een werkbegeleider uit uw organisatie. Daarom is het noodzakelijk dat u tijdens de opleiding een arbeidsovereenkomst heeft met een zorginstelling.

Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen

 • Zorgadministratie
 • Projectmanagement
 • Organisatie van de gezondheidszorg
 • Introductie tot informatiemanagement (BISL)
 • Introductie tot AO/IB
 • Statistiek/Excel
 • Kwaliteit 
 • Zorgdata & zorginformatie
 • Zorglogistiek
 • Kennismaking tot financiering in de zorg (interne & externe)
 • Wet- en regelgeving
 • Introductie tot classificatiesystemen
 • Introductie tot DBC-systematiek

Kenmerken van de opleiding

Tijdens de opleiding gebruiken we diverse werkvormen, zoals colleges, werkgroepen en individuele presentaties. Daarnaast bieden we u een digitale leeromgeving, waarin u webinars kunt volgen, lesstof kunt raadplegen en waar uw resultaten in worden bijgehouden.

Kenmerken van de opleiding

 • zeven blokken van een maand
  • een contactdag met daarin: toets, vaardigheidsles, gastcollege en/of scriptieles
  • Twee theorielessen op afstand (webinars) van ca. 4 uur (hangt van het onderwerp af)
 • contacturen: 120 uur
 • totale studiebelasting: ca. 620 uur
 • Start: mei 2020 (met verplicht voortraject Medisch Ondersteunende vakken - start okt/nov 2019)

Duur 

Zeven blokken van een maand. 

Datums 

De opleiding start in mei 2020. Het is dan wel van belang dat u de Medisch Ondersteunende Vakken heeft afgerond of hier een vrijstelling voor heeft.    

Kosten 

Het lesgeld voor de opleiding (excl. Medisch Ondersteunende Vakken) bedraagt € 3.045,- (onder voorbehoud van wijzigingen in het curriculum).      

De zorginstelling waar u werkzaam bent, betaalt het lesgeld volgens CAO-richtlijnen. De overige kosten, zoals voor het boekenpakket, worden afhankelijk van de CAO (deels) vergoed.    

Medisch Ondersteunende Vakken (voortraject) 

Wanneer u de Medisch Ondersteunende Vakken nog moet volgen en geen vrijstelling heeft, dan wordt het bedrag van €830,- bovenop het lesgeld in rekening gebracht. LET OP! U dient zich hiervoor wel apart in te schrijven.  

Deelnemers 

Maximaal 15    

Diploma 

Wanneer u de opleiding met succes doorloopt, ontvangt u een diploma. Daarnaast volgt inschrijving in het Register Zorgadministrateur (RZA) van de Stichting Kwaliteitsbevordering Zorgadministratieve Beroepen (SKZB).

Locatie

VUmc Academie 
Medische Faculteit 
Van der Boechorststraat 7 
1081 BT Amsterdam   

Aanmelden

Als u interesse heeft in het volgen van de Opleiding tot zorgadministrateur (Niveau B), nodigen wij u graag uit voor een kennismakingsgesprek. Daarin krijgt u meer uitleg over de opleiding en kunt u vragen stellen. Op basis van uw achtergrond en motivatie beslissen wij in samenspraak of deze opleiding op dit moment voor u de juiste is. Als dat het geval is, sturen wij u de inschrijflink toe en kunt u zich inschrijven.

Voor het maken van een afspraak voor het kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met Jitta Reddingius, VUmcAc-Zorgadministratie@vumc.nl

Toelating

U kunt instromen als u voldoet aan de onderstaande punten

 • Minimaal een HAVO / MBO-diploma (MEAO of vergelijkbaar) of minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring op medisch- of zorgadministratief gebied op MBO-niveau 
 • Medisch Ondersteunende vakken met voldoende resultaat afgerond
 • Een vast dienstverband in een relevante functie bij een zorginstelling
 • Een vast dienstverband in een relevante functie bij een zorginstelling

Daarnaast is een intakegesprek bepalend voor toelating tot de opleiding.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Jitta Reddingius

Misschien ook interessant?

 1. Moet u voor uw werk regelmatig Word 2010 gebruiken en heeft u het idee dat u dit nog niet goed Voor...
  Bekijk
 2. In vervolg op de workshop ‘Organiseer je mailbox’ ga je in deze workshop aan de slag met het en van...
  Bekijk
 3. Wil jij een overzichtelijke mappenstructuur in je mailbox? Waar je al je e-mails met gemak kan Dan...
  Bekijk
 4. In deze e-learning maak je kennis met Microsoft Office PowerPoint. Je oefent via een aantal en die...
  Bekijk