Proactive Nursing: de methodiek van klinisch redeneren

Schrijf je nu in

Klinisch redeneren is het bewust nadenken over waar u mee bezig bent in een zorgsituatie. Niet alleen op handelend niveau maar vooral ook op regisserend en beschouwend niveau. Iedere hulpverlener doet dit uit zichzelf en zelfs van nature. We kunnen niet anders en we doen niet anders. Het is echter meestal niet zo makkelijk als het lijkt. Als verpleegkundige heeft u in de dagelijkse beroepspraktijk met allerlei zorgsituaties te maken. Ieder mens reageert weer anders op ziekte. Het contact van verpleegkundigen met de patiënten/cliënten is vaak intens en frequent. Juist daarom is het leren klinisch redeneren ook zo belangrijk. Weet wat je doet en leg uit waarom!

Van u wordt verwacht dat u steeds weer kunt beoordelen ‘hoe het gaat’ met je patiënten en daar adequaat op reageert. Vanuit de vraag ‘hoe gaat het op dit moment met de patiënt?’ heeft VUmc Academie een praktijkmodel ontwikkeld waarmee je in de beroepspraktijk op een eenduidige manier kunt leren redeneren. Dit praktijkmodel is universeel, het is toepasbaar door iedere verpleegkundige, in iedere zorgsetting of werkveld van de gezondheidszorg, bij iedere patiënt. Bij de uitgangsvraag ‘hoe gaat het?’ horen drie competenties: observeren, analyseren en communiceren. Bij elke competentie hoort weer een vervolgvraag. Via deze competenties en vervolgvragen start u als vanzelf met het klinisch redeneren en legt u contact met uw eigen en andere disciplines. Dat genereert kwaliteitszorg.

Het programma bevat de volgende onderdelen

  • Kennismaken met het praktijkmodel ProActive Nursing en de competenties observeren, analyseren en communiceren;
  • Casuïstiekoefeningen met het toepassen van klinisch redeneren.

Een goede biomedische kennisbasis van de anatomie, fysiologie, pathofysiologie en de farmacotherapie van veel voorkomende ziektebeelden binnen de zorgthema's ademhaling en circulatie is een vereiste.

Om optimaal profijt te hebben van deze scholing, raden wij u aan de inleiding en de hoofdstukken Ademhaling en Circulatie door te lezen van het boek:

  • ProActive Nursing: klinische problematiek inzichtelijk. M. Bakker. 2e druk 2017 (ISBN 978 90 5875 8620)

Doelgroep

(gespecialiseerd)verpleegkundigen, opleidingscoördinatoren/docenten werkzaam in de gezondheidszorg.

Duur

1 dag

Datum

3 april 2019

Kosten

210 euro (inclusief ProActive Nursing: zakboekje)
VUmc verpleegkundigen: deelname aan deze bijscholing wordt niet in rekening gebracht

Locatie

VUmc Academie
Medische Faculteit
Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam

Accreditatie

VUmc Academie is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden

Helpdesk

Het melden van problemen en vragen over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving kunt u mailen naar: support@vumcacademie.nl.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Geertruida Oldenburger