Recovery Verpleegkundige (zonder beademing)

In deze opleiding leer je vroege postoperatieve complicaties herkennen, bewaken en voorkomen. In de spilfunctie bij de pre- en postoperatieve chirurgische patiënt leer je bij alle leeftijden op de juiste wijze toe te passen. En wanneer de patiënt in een levensbedreigende situatie verkeert weet je vitale functies te ondersteunen. In deze opleiding krijgen het kind op de recovery extra aandacht. Het leerproces wordt ondersteund met verschillende dynamische e-learning modules.

Als recovery verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het herkennen, bewaken en voorkomen van vroege postoperatieve complicaties. Je vervult een spilfunctie bij de pre- en postoperatieve chirurgische patiënt.

Daarnaast meet en registreer je de postoperatieve vorderingen in de vitale functies van de patiënt. Dit vraagt nauwkeurigheid, inzicht in het menselijk lichaam en affiniteit met de technische kant van het beroep.

Het is afwisselend werk waarbij je nauw samenwerkt met de anesthesiemedewerkers en anesthesisten.

De recovery afdeling is onderdeel van het operatiekamercomplex. Een patiënt wordt opgenomen om te herstellen van onmiddellijke gevolgen van de anesthesiologische en chirurgische behandeling. Zij verblijven een korte tijd op de recovery afdeling en gaan daarna naar een verpleegafdeling of de intensive care.

De opleiding Recovery verpleegkundige (zonder beademing) kent de volgende leereenheden:

 • Introductie
 • Klinisch Redeneren
 • Basiscardiologie
 • Vakverdieping basiscardiologie
 • Basisvorming acute zorg
 • Anesthesiologie
 • Recovery
 • Advanced Life Support
 • Shock en hemodynamiek
 • Algemene chirurgie
 • Facultatief cardiochirurgie en neurochirurgie

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met een dienstverband met een ziekenhuis.

Duur

De duur, afhankelijk van het ziekenhuis, is minimaal 12 maanden tot 15 maanden, waarvan 32 lesdagen. Het minimum aantal praktijkuren is 1200 uur. De student heeft een dienstverband van minimaal 24 uur.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in april en oktober.

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@amsterdamumc.nl.

Accreditatie

Deze opleiding is niet geaccrediteerd.

Bevestiging van aanmelding en betaling

Na sluiting van de aanmeldtermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. 
De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan.
Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd. 

Vrijstellingen

Op grond van een eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient hij/zij, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.

Vrijstellingen zijn mogelijk bij eerder gevolgde opleidingen die van toepassing zijn, in overleg met de instelling. De praktijkleerperiode vindt plaats binnen je eigen instelling op een recovery of een PACU.

Daarnaast loop je stage op de OK, anesthesie, Intensive Care en kinderafdeling.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Amstel Academie. Je vindt hier onder andere ook onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband met een ziekenhuis gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Okke Groenendijk

Wellicht ook interessant?

 1. De (vaak) acute gezondheidsproblematiek bij een patiënt op de Acute Opname afdeling (AOA) vraagt om...
  Bekijk
 2. Als recoveryverpleegkundige ben je werkzaam op de recovery, post anesthetic care unit (PACU) en de...
  Bekijk