Symposium “Translational Intensive Care Medicine”

We zijn verheugd de eerste editie van “Translationale Intensive Care Geneeskunde – Het Amsterdam Symposium” aan te kondigen. In de afgelopen decennia heeft translationele geneeskunde (onderzoek van bench naar bed en vice versa) nieuwe inzichten opgeleverd in de diagnostiek en behandeling van ernstig zieke patiënten.

Het symposium biedt een breed spectrum aan onderwerpen die allemaal te maken hebben met translationele Intensive Care Geneeskunde. Het symposium is bedoeld voor onderzoekers, clinici en verpleegkundigen die geïnteresseerd zijn in het vakgebied Intensive Care Geneeskunde. Het symposium heeft accreditatie voor nascholing aangevraagd. We hopen u te ontmoeten op “Translationale Intensive Care Geneeskunde – Het Amsterdam Symposium”.  

Prof. dr. A.P. Vlaar and Prof. dr. L.M.A. Heunks

Datum en tijd

Vrijdag 8 oktober 2021, 09:00 - 18:00 uur.

Locatie

West-Indisch Huis
Herenmarkt 99, Amsterdam

Kosten

€ 50,00

Registratie

Registratie opent binnenkort. Wilt u op de hoogte blijven? Dan kunt u een email sturen naar events@vumc.nl

Accreditatie

Meer informatie over accreditatie volgt z.s.m.


 •  9:00 Welcome

   9:15 Session 1

  -          Dr. Lieuwe Bos – Precisie geneeskunde voor “Acute respiratory distress syndrome”.

  -          Dr. Lonneke Vught – Sepsis phenotyping

  10:45  Break

  11:15 Session 2

  -          Dr. Charissa van den Brom – De microcirculatie tijdens ECMO: wie het kleine niet eert

  -          Dr. Harm Jan de Grooth – De effectiviteit van ECMO in gerandomiseerde studies

  12:45 Lunch

  13:30 Session 3

  -          Dr. Denise Veelo – Hemodynamics – monitoring the present and the future using AI

  -          Dr. Pieter Roel Tuinman – De rol van long echografie en Ultranurses in hemodynamische monitoring

  15:00 Break

  15:15 Session 4

  -          Dr. Marcella Muller – Diagnostiek van coagulopathie – visco-elastische testen onmisbaar?

  -          Prof. dr. Tom van der Poll – Coagulopathie in de Intensive Care Unit

  17:00 Drinks 


Lieuwe Bos is longarts in opleiding in Amsterdam UMC. Hij promoveerde in 2014 Cum Laude aan de Universiteit van Amsterdam en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot translationeel onderzoeker op het gebied van ARDS en longontsteking. Sinds 2020 is hij co-chair van het Laboratory for Experimental Intensive Care and Anesthesiology (LEICA). Hij heeft meer dan 150 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en begeleid momenteel 8 PHD studenten. Hij kreeg van de European Society for Intensive Care Medicine de Young Investigator Award en ontving van het Longfonds de Dirkje Postma Award

Charissa van den Brom studeerde biochemie aan de hogeschool van Utrecht. Na het behalen van haar ingenieurstitel begon zij in 2003 met de master Medische Biologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Tijdens deze studie verbleef zij voor een half jaar in Engeland voor een onderzoeksstage. Na haar doctoraal examen startte zij in 2006 als promovenda bij de afdelingen Anesthesiologie en Fysiologie van het VU medisch centrum te Amsterdam.

Harm-Jan de Grooth is fellow op de Intensive Care van Amsterdam UMC. Hij richt zich als methodoloog en onderzoeker op de unieke uitdagingen van IC-gerelateerd klinisch onderzoek.

Marcella Müller is sinds 2010 internist-intensivist en werkzaam in het Amsterdam UMC, locatie AMC. In 2014 is ze gepromoveerd op stollingsstoornissen en plasma transfusie bij kritisch zieke patiënten. Haar wetenschappelijke interesse richt zich stollingsstoornissen bij IC patiënten, daarnaast heeft de zorg voor patiënten met hematologische aandoeningen en ernstige hersenschade haar bijzondere interesse. Naast haar klinische en wetenschappelijke werkzaamheden is ze als opleider verantwoordelijk voor de opleiding tot intensivist in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Pieter Roel Tuinman is intensivist in het Amsterdam UMC en specialist op het gebied van point-of-care echografie

Tom van der Poll is Hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder de afweer tegen infectieziekten, en voorzitter van de Divisie Inwendige Specialismen in het Amsterdam UMC. Hij is geregistreerd als internist-infectioloog. Zijn training bestond onder andere uit een postdoctoraal fellowship in Cornell University Medical College in New York (1993-1995). Zijn onderzoek richt zich op pneumonie en sepsis, in het bijzonder de pathogenese, de immuun reactie, immunotherapie en biomarkers. Hij is voormalig voorzitter van de International Sepsis Forum en voormalig lid van het bestuur van de Global Sepsis Alliance. Van der Poll was lid van de commissies die de meest recente sepsis definitie en de “surviving sepsis guidelines” samenstelden. Hij publiceerde meer dan 900 artikelen; zijn H-index is 104. In 2019 werd hij gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.