Werken vanuit Essentie (midden- en hoger management)

Schrijf je nu in

Leiderschap is geen trucje dat je kan aanleren, maar je kunt het wel ontwikkelen als de ambitie ervoor aanwezig is. Authenticiteit is immers een belangrijk kenmerk van leiderschap. Deze leergang geeft vorm aan het gedachtegoed van de Innerlijke Krijger®. Deze leergang duurt een jaar en bestaat uit vijf modules van twee dagen (vijf dagdelen). De cursus is bedoeld voor leidinggevenden in het midden- en hoger management.

Je kunt leiderschap wel ontwikkelen wanneer het verlangen ernaar aanwezig is. Authentiek leiderschap kenmerkt zich door voortdurend en actief zoeken naar verbinding met het grotere geheel, met anderen en met jezelf. Dat betekent concreet verantwoordelijkheid nemen voor het gemeenschappelijke doel, in verbinding met anderen een balans vinden tussen geven en eisen, en als leidinggevende weten wie je bent, waarvoor je staat en aanspreekbaar zijn op je gedrag. Zo creëert leiderschap een sfeer van ruimte en vertrouwen waarin iedereen zich optimaal kan ontplooien. Essentieel voor de ontwikkeling van een eersteklas, duurzaam succesvolle organisatie.

Ontwikkelingen op divers gebied doen een appèl op onze leidinggevenden: het samengaan van VUmc/AMC is van invloed op hoe we zaken organiseren, digitale innovatie stelt andere eisen aan onze werkwijzen, en hoe we tegen patiënten en gezondheidszorg aankijken verandert. Als leidinggevende speel je een belangrijke rol in deze veranderingsprocessen. Je bent richtinggevend, inspirerend en faciliterend voor medewerkers. Dat vraagt om mensen die voorop willen lopen in authentiek en verbindend leiderschap. Leiders die bereid zijn tot zelfreflectie, die daadkrachtig zijn, hun nek durven uitsteken en die willen pionieren. Leiders die buiten de gebaande paden durven gaan en laten zien dat het anders kán.

Een vertrouwde setting

In de leergang bieden we je een veilige omgeving waarin plaats is voor essentiële vragen die je bezighouden. We prikkelen je op meerdere dimensies: cognitief, emotioneel, spiritueel en fysiek. En we geven je de ruimte om te ontdekken hoe deze dimensies een rol kunnen spelen in de praktijk van het leidinggeven. Er is veel tijd voor rust, reflectie en ontspanning omdat we ervaren dat vertraging een middel is om patronen los te leren laten en slapende bronnen wakker te maken. Kortom, een sfeer waarin je volledig tot je recht kunt komen.

Naast deze vijf modules, zijn er twee verdiepingsdagen en twee individuele coachgesprekken. In 2020 is er een vervolgmodule van anderhalve dag.

  • Winter : waarnemen van je eigen realiteit en je eigen overlevingsmechanismen (inkeer) 
  • Lente : in contact komen met je eigen essentie, als mens en als leider (ontkiemen)
  • Zomer : je kwaliteiten tot bloei laten komen en je grenzen verleggen (ontwikkelen)
  • Herfst : opruimen van je mentale en emotionele belemmeringen (loslaten)

In elk blok schuift een gast(trainer) aan om vanuit eigen passie een bijdrage te leveren. Alle bijeenkomsten vinden plaats in conferentiecentrum Samaya in Werkhoven.

Zie ook www.deinnerlijkekrijger.com

Doelgroep

De leergang Werken vanuit Essentie is bedoeld voor leidinggevenden in het midden- en hoger management van Amsterdam UMC. Uit een intakegesprek blijkt of de leergang aansluit bij je eigen wensen over persoonlijke vorming.

Voor leidinggevenden die

  • weten dat het anders kan en nieuwsgierig zijn
  • het lef hebben om meer kanten van zichzelf te ontdekken en ontwikkelen
  • op zoek zijn naar inspiratie en anderen willen inspireren
  • een voorbeeldfunctie in de organisatie willen vervullen

Duur 1 jaar

  • 5 blokken van 2 dagen met overnachting (5 dagdelen)
  • 2 coachgesprekken 

Data

Bekijk hier het overzicht met data.  

Locatie

De 5 blokken vinden plaats in conferentiecentrum Samaya in Werkhoven. 

Aantal deelnemers

10-12 deelnemers

Kosten

VUmc Academie verzorgt de leergang Werken vanuit Essentie. Een deel van de kosten financiert Personeel en Organisatie. Daarnaast vragen we een eigen bijdrage van €3495,- (vanuit afdelingsbudget, persoonlijk budget of anders gefinancierd).

Begeleiding en informatie

De leergang wordt verzorgd door de VUmc Academie en uitgevoerd door Angelique Schueler, e-mail a.schueler@amsterdamumc.nl, tel. 06-12137225 en Inez Dirkzwager, e-mail i.dirkzwager@amsterdamumc.nl , tel. 06-23728773. 

Intakegesprek

Wilt u deelnemen, dan vindt er voorafgaand aan het volgen van de leergang een intake gesprek plaats. Neem hier voor contact op met Angelique Schueler, e-mail a.schueler@amsterdamumc.nl , tel. 06-12137225 of Inez Dirkzwager, e-mail i.dirkzwager@amsterdamumc.nl , tel. 06-23728773. 

Helpdesk

Het melden van problemen en vragen over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving kunt u mailen naar: support@vumcacademie.nl.

Quotes

"De leergang is voor mij niet in de laatste plaats een reeks bijzondere ontmoetingen met collega's. In een sfeer van vertrouwen en openheid heb ik hen beter leren kennen en hebben hun verhalen me geïnspireerd en aangemoedigd in mijn eigen ontwikkeling."

"Om écht het verschil te kunnen maken, moet je soms over drempels heen, het onbekende instappen, kwetsbaar zijn. Dat vraagt moed en daadkracht. Tijdens de leergang is de betekenis hiervan mij nog duidelijker geworden. De werkelijkheid is weerbarstig, maar vraagt om mensen die zichzelf durven te geven en niet vooraf alle zekerheden willen regelen."

"Ik heb geleerd om opnieuw naar mijzelf te kijken in plaats van naar de omstandigheden en heb het vermogen hervonden vanuit mijn eigen kracht te staan voor wat en wie ik ben."

"De leergang heeft me verankerd in de organisatie. Ik voelde me een vreemde eend in de bijt en nu voel ik me 'thuis'."

"Werken vanuit Essentie is een reis zonder eindbestemming."

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Inez Dirkzwager