Borstvoeding en Coronavirus

Gepubliceerd op: 03-03-2020

Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel de moeder als voor het kind wat het krijgt. Dit geldt met name voor te vroeg geboren kinderen. Het is niet duidelijk op dit moment of het virus kan worden overgedragen via borstvoeding. Wel is bekend dat allerlei immuunstoffen via borstvoeding worden overgedragen van moeder naar kind. Dus als moeder een infectie heeft en antistoffen ontwikkelt, komen deze ook in de borstvoeding terecht en beschermen zo weer de baby. Er is dus geen reden om de borstvoeding te staken bij een (verdenking op) een coronavirus-infectie.

Doneren van moedermelk voor de Moedermelkbank

Dit kan op dit moment gewoon doorgaan. We pasteuriseren de moedermelk en uit onderzoek is gebleken met melk van verschillende dieren (kamelen, geiten en koeien) de activiteit van het MERS-coronavirus is verdwenen. Dat is wel een net ander corona virus dan het SARS Coronavirus (waar we nu een epidemie van hebben), maar we kunnen er wel van uit gaan dat indien moedermelk is besmet met het huidige Coronavirus deze ook vernietigd wordt.

Toch houden we bij donoren met een hoger risico wel de volgende richtlijn aan:

Geen moedermelk doneren wanneer je de afgelopen 14 dagen

  • in nabijheid bent geweest van een persoon die bewezen een infectie met het coronavirus heeft opgelopen tijdens de besmettelijke fase (met hoesten, kortademigheid, longontsteking)
  • klachten ontwikkeld (hoesten, kortademig, longontsteking) en in de risicogebieden bent geweest

Dit geldt tot dat je getest bent en is aangetoond dat je het virus niet bij je draagt. We doen dit om er absoluut zeker van te zijn dat de te vroeg geboren kinderen geen infectie oplopen, ondanks de matregelen die we nemen zoals het pasteuriseren van de melk.

Gepubliceerd op: 03-03-2020