Drie jaar door met Gezond Opgroeien in Zaanstreek-Waterland

Gepubliceerd op: 26-11-2019

Bruggen naar Gezond Gewicht mag verder! Komende drie jaar zetten vijf gemeenten in Zaanstreek-Waterland het project door onder de naam ‘Gezond Opgroeien’. In 2018 zijn de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad met het project van start gegaan. Nu ZonMw een subsidiebedrag € 375.000,- heeft vrijgegeven, kunnen deze gemeenten zich ook de komende jaren inzetten voor een gezonde leefomgeving voor kinderen.

Dik jongetje houdt vel vast

Gezond Opgroeien

Overgewicht en obesitas bij kinderen van 0-18 zijn in Zaanstreek-Waterland een groot probleem. De aanpak is daarom hard nodig. In het vierjarige project versterken de gemeenten hun integrale gezondheidsbeleid, waarbij iedere gemeente een plan op maat maakt. Het doel hierbij is om de gezondere leefomgeving te creëren en ook gezinnen met kinderen met overgewicht en obesitas op weg helpen naar een  gezondere leefstijl. Ouders, kinderen, professionals en onderzoekers werken hierbij samen. 

Plannen komen tot uitvoering

Het afgelopen jaar zijn alle voorbereidingen getroffen om de plannen uit te kunnen voeren. Zo zijn er verpleegkundigen tot Centrale Zorgverleners opgeleid die gezinnen op een passende manier op weg kunnen helpen naar een gezonde leefstijl van het kind. Professionals uit meerdere domeinen werken hierbij samen.

Nu ZonMw de subsidie heeft vrijgegeven, kunnen de gemeenten en professionals met de activiteiten aan de slag. De ene gemeente zal bijvoorbeeld de leefomgeving aanpassen om meer beweging te stimuleren. Daarnaast staan gezonde sportkantines, voorlichting over gezond opgroeien en het stimuleren van meer bewegen op kinderopvang op de planning.

Het persbericht ‘Project Gezond Opgroeien in Zaanstreek-Waterland gaat door’ vind je hier.

Gepubliceerd op: 26-11-2019