Een middag vol uitwisseling en inzicht – Inspiratiemiddag 11 oktober

Gepubliceerd op: 24-12-2018

‘Wat een enthousiasme en energie’, ‘er was veel verbinding en plezier’, ‘veel inspiratie opgedaan’ en ‘goed dat er zoveel interactieve opdrachten waren’. Dit zijn enkele waarderende woorden van deelnemers aan de inspiratiemiddag van de Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid op  donderdag 11 oktober. In totaal waren ruim 70 praktijkprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers aanwezig om elkaar te inspireren en samen te werken aan de relatie tussen onderzoek en praktijk. De middag startte met een gezamenlijke lunch, gevolgd door drie rondes met workshops. Tussen de rondes door was er ruimte om te speeddaten met onderzoekers. Dit alles vond plaats in het Fletcher Hotel in Spaarnwoude.

Inspiratiemiddag 11 oktober

Raak geïnspireerd

Mai Chin A Paw (hoogleraar Jeugd en Gezondheid) en Margaret Brouwer (directeur JGZ Kennemerland en CJG Kennemerland) trapten de middag af. Na een moment stil te staan bij wat inspiratie is, gingen de bezoekers bij zichzelf na waardoor zij deze middag geïnspireerd wilden worden. Vanaf het begin zat de sfeer er goed in. Door de diversiteit van het publiek en de onderwerpen, was er veel ruimte om van elkaar te leren en nieuwe inzichten te verwerven. De korte tijdsduur van de workshops zorgde voor energie en efficiënte interacties.

Speeddates

Met 12 posters over onderzoeksprojecten kreeg iedereen tijdens de speeddate sessie de mogelijkheid om kennis te maken met lopend onderzoek. Er was een grote variëteit aan type onderzoek en onderzoekers: van beeldschermgebruik, coeliakie screening en slaapgedrag tot aan evaluaties van een voedingsinterventie, van een voorlichtingsfilm over visusbepaling en van VoorZorg-Verder. Het waren zowel jeugdartsen in opleiding die hun onderzoek presenteerden, als onderzoekers van GGD-en of VUmc. De speeddates zorgden voor een persoonlijke kennismaking met de onderzoekers en een laagdrempelige manier om vragen te stellen en discussies aan te gaan.

Actiepunten

Dagvoorzitter Mai Chin a Paw sloot met een moment van reflectie de middag af. Zo ontstonden concrete acties voor het gebruik van nieuwe technologie en een betere samenwerking tussen praktijk en onderzoek. ‘We zouden eens vaker bij elkaar op de werkvloer moeten meekijken’ opperde een van de aanwezigen. Hier gaan we vanuit de AW werk van maken. Het was een actieve en intensieve middag, mede door de goede organisatie van JGZ Kennemerland.

Gepubliceerd op: 24-12-2018