Glutenscreen: Vroegtijdig opsporen van coeliakie

Gepubliceerd op: 15-09-2020

JGZ Kennemerland verricht in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum een onderzoek naar coeliakie bij jonge kinderen. Het onderzoek Glutenscreen is bedoeld om coeliakie vroegtijdig op te sporen bij kinderen tussen de twaalf maanden en vier jaar. Dit gebeurt op de consultatiebureaus in regio Zuid-Kennemerland. Door middel van enkele vragen aan ouders naar lichamelijke klachten aan ouders, wordt bepaald of extra onderzoek nodig is. Op deze manier spoort JGZ Kennemerland kinderen met coeliakie op jongere leeftijd op, zodat de gevolgen van deze ziekte, bijvoorbeeld een groeiachterstand, voorkomen kunnen worden.

Secundaire preventie

Coeliakie komt veel voor. In Nederland bij ongeveer één op de honderd kinderen die het consultatiebureau bezoeken. Doordat de ziekte onduidelijke klachten kan geven wordt deze lang niet altijd herkend. Uit onderzoek blijkt dat coeliakie bij slechts één op de acht kinderen wordt vastgesteld. Vroegtijdig opsporen, secundaire preventie, is mogelijk en wordt in dit onderzoek gedaan. In Nederland is niet eerder onderzocht of vroege opsporing mogelijk en betaalbaar is.

Werkwijze

Prof. Dr. M. Luisa Mearin, kinderarts Maag-Darm en Leverziekten van het LUMC, legt in deze video precies uit hoe het onderzoek in zijn werk gaat. “Glutenscreen gaat niet alleen over het opsporen van Coeliakie. Het gaat ook over wat de ouders en medewerkers van het consultatiebureau van Glutenscreen vinden. En of dit kosteneffectief is voor eventuele implementatie in de preventieve gezondheidszorg van jonge kinderen in Nederland.”

Voortgang

Het project loopt boven verwachting goed. Zorgverleners en ouders zijn erg enthousiast. Uit de voorlopige resultaten is gebleken dat bij meer dan 2% van de kinderen die getest zijn op de consultatiebureaus, coeliakie is aangetoond. Dit is twee keer zo veel als verwacht en tenminste zeven keer zo veel in vergelijking met kinderen gediagnosticeerd via de huisarts en kinderarts. In verband met het Coronavirus was de inclusie van proefpersonen tijdelijk gestopt. Vanaf half augustus 2020 is de inclusie op de consultatiebureaus in regio Zuid-Kennemerland, weer van start gegaan.

Gepubliceerd op: 15-09-2020