GPS@acute: Groot internationaal patiëntonderzoek in de vorm van een flashmob

Gepubliceerd op: Wed Nov 14 13:15:00 CET 2018

Wat zijn de belangrijkste zorgen van patiënten tijdens de eerste 24 uur in het ziekenhuis?

Vandaag gaat een grote studie van start die in zeven landen tegelijkertijd zal plaatsvinden. Een soort flashmob zou je kunnen zeggen. De studie duurt 50 uur achter elkaar en in die periode worden patiënten uit zeven landen tijdens hun opname in het ziekenhuis bevraagd over hun ervaringen en wensen op dat moment. Artsen kijken vooral naar de medische noodzakelijke zorg, terwijl patiënten mogelijk ook andere zorgen hebben die aandacht verdienen.

'Wie zal thuis voor mijn zieke vrouw / echtgenoot zorgen?' Zo'n gedachte kan een patiënt volledig in beslag nemen als hij of zij met spoed in het ziekenhuis is opgenomen. Voor het medische team bij de Spoedeisende Hulp (SEH) staat de behandeling van de aandoening op de eerste plaats. Terwijl andere zorgen van de patiënt het herstel misschien in de weg kunnen staan. Weet het medisch personeel waar hun patiënten mee worstelen? En hebben patiënten het gevoel dat hun arts wéét wat het belangrijkst voor hen is? Moeten artsen daar rekening mee houden?

"Deze vragen kwamen aan de orde tijdens een internationale ontmoeting tussen acute-internisten van het safer@home onderzoeksteam een jaar geleden in Amsterdam", aldus hoofdonderzoeker Prabath Nanayakkara (acute internist Amsterdam UMC). Het safer@home team bestaat uit een aantal acute-internisten uit Nederland, Denemarken, Zwitserland, Ierland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2014 werkt dit team regelmatig samen aan projecten met als doel zowel medische resultaten als patiëntervaringen te verbeteren.

Geef Patiënten een Stem
Op dit moment, 14-15-16 november, is een grote studie gaande in zeven verschillende landen. Drie dagen lang krijgen met spoed opgenomen patiënten vragen over hun gedachten en zorgen. Amsterdam UMC, locatie VUmc coördineert het internationale onderzoek. De GPS@acute, zoals de studie heet, staat voor Geef Patiënten een Stem (Give Patients a Say) als het gaat om acute zorg.

Volgens Eva van den Ende, de coördinerend onderzoeker, helpt goed luisteren naar de patiënt om de zorg kwalitatief beter te maken. Patiëntgericht werken dus. Het kan leiden tot betere klinische resultaten en een grotere patiënttevredenheid. Dit omdat de spoedopname in het ziekenhuis meestal verder gaat dan de medische noodzaak, en erkenning van zijn of haar zorgen draagt bij aan het gevoel van betrokkenheid dat de patiënt ervaart.

Flashmob-onderzoeksmethode
Deze onderzoeksmethode is gebaseerd op het concept van Flashmobs: een schijnbaar plotse bijeenkomst van een groep mensen op een specifieke plaats. Naast patiënten in Nederland worden ook patiënten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Zwitserland, Singapore en Hong Kong gevraagd naar hun wensen en ervaringen. Hierdoor komt er in één keer veel informatie over dit specifieke onderwerp binnen vanuit alle deelnemende locaties.

Zie voor meer informatie

Gepubliceerd op: Wed Nov 14 13:15:00 CET 2018