Lions Club Hilversum geeft cheque van € 2.000 aan Project Y

Gepubliceerd op: 11-11-2020

Op maandagavond 9 november hebben de leden van de Lions Club Hilversum een cheque overhandigd voor het onderzoek Project Y van het MS Centrum Amsterdam. Dit deden ze nadat Niels van Buren (ambassadeur van het MS centrum) zijn verhaal ‘De Kracht van Tegenslag’ had verteld. Hierin legt hij uit hoe je tegenslagen in je leven, voor hem was dat het krijgen van de diagnose MS, kan omzetten naar iets positiefs.

Na Niels van Buren heeft Annette van der Goes van het MS Centrum Amsterdam de clubleden uitgelegd wat MS is en welk onderzoek het MS Centrum Amsterdam doet om een wereld zonder MS mogelijk te maken. Als afsluiting gaf de president van de club, Pieter-Frank van der Ros, online een cheque van € 2.000 voor het onderzoek Project Y van het MS centrum.

Project Y

Het wetenschapsteam van Project Y wil alle Nederlanders met MS, die in 1966 geboren zijn, opsporen en opnemen in de studie. Dit is uniek in de wereld. Deze mensen zijn in dezelfde tijd opgegroeid en zijn inmiddels 50+ jaar. Bij iedereen is dan wel duidelijk of het verloop van de ziekte gunstig of ongunstig is. Door al deze mensen uitgebreid in kaart te brengen wordt inzicht verkregen in factoren die het verschil in verloop mogelijk kunnen verklaren. Het uitgebreid in kaart brengen houdt in: omgevingsfactoren, leefgewoontes, voedingspatronen, MRI-hersenscans en gegevens uit bloed en speeksel bestuderen. Dit leidt tot een wetenschappelijke goudmijn aan data waar veel vragen over MS mee opgelost kunnen worden.

Wijnactie

De bijdrage van € 2.000 komt uit de opbrengst van de wijnactie die de Lions Club organiseert. In vorige jaren organiseerde Lionsclub Hilversum jaarlijks een wijnproeverij. Dit jaar kon dat niet door gaan door de coronapandemie. Om toch de broodnodige helpende hand te bieden aan hun goede doelen, hebben ze een online wijnactie gehouden. Van iedere fles wijn die de leden kochten werd 25% gedoneerd aan het goede doel, waaronder Project Y van het MS Centrum Amsterdam.

Gepubliceerd op: 11-11-2020