Martine Piccart ontvangt KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award

Gepubliceerd op: 23-11-2018

“Team-wetenschap is ontzettend belangrijk voor toekomstig onderzoek.”

Op 22 november nam de Belgische medisch oncoloog en onderzoeker Martine Piccart de prestigieuze KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award in ontvangst. Piccart ontving deze prijs voor haar toonaangevende wetenschappelijke bijdragen aan de behandeling van borstkanker. De waarde voor de patiënt is de rode draad in haar werk. Zij onderzoekt de mogelijkheden voor ‘therapie op maat’ voor borstkankerpatiënten.

De ‘lessons learned’ van haar onderzoek kwamen uitgebreid aan bod tijdens de masterclass die ze in de ochtend aan een twintigtal promovendi gaf. Ze trapte de masterclass af met de opmerking dat ze zeer erkentelijk was voor het ontvangen van de prijs, maar dat dit absoluut mede te danken was aan haar collega’s. “Team-wetenschap”, zo sprak ze de promovendi toe, “is ontzettend belangrijk.” Ze gaf aan dat het verstandig zou zijn als de promovendi zich bekwamen in het leiden van teams, “want dat is waar in het toekomstige onderzoek ontzettend veel behoefte aan is”, aldus Piccart.

In de middag werd er voorafgaand aan de award-ceremonie een door het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam georganiseerd symposium gehouden met als titel; “Think BIG: advances in breast cancer treatments’. Gerenommeerde Nederlandse wetenschappers waaronder René Bernards (NKI/AVL), Liesbeth de Vries (UMCG) en Laurien Buffart (Amsterdam UMC) gaven een presentatie over hun werk op het gebied van borstkanker. Martine Piccart sprak erna tijdens haar keynote lecture over haar wetenschappelijke werk in de afgelopen jaren en brak wederom een lans voor team-wetenschap.

De KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award wordt om het jaar uitgereikt en bestaat uit een sculptuur, een afgietsel van de rechterhand van befaamd kankeronderzoeker Bob Pinedo, tevens oprichter van Cancer Center Amsterdam. Ook krijgt de winnaar een door de Stichting Bob Pinedo Cancer Care Award beschikbaar gesteld geldbedrag van 100.000 euro voor onderzoek.

Gepubliceerd op: 23-11-2018