Nieuwe techniek maakt endeldarmverwijdering eenvoudiger

Gepubliceerd op: 05-02-2019

Tumoren laag in de endeldarm zijn soms moeilijk bereikbaar maar kunnen nu gemakkelijker worden verwijderd met een nieuwe techniek. Deze is toegepast en onderzocht door chirurg Joep Knol. ‘We zijn voorstanders van het volgen van een volledig opleidingstraject en hebben daarom een app gelanceerd die andere chirurgen kan helpen om deze techniek te leren.’ Knol verdedigde zijn proefschrift op vrijdag 1 februari bij Amsterdam UMC.

Vroeger werd kanker in de endeldarm, het laatste stuk van de dikke darm, gezien als een dodelijke ziekte. Er was lang geen adequate behandeling mogelijk, tot in de jaren tachtig een Engelse professor een techniek introduceerde waarbij de vetkoker rond de endeldarm, die alle lymfe- en bloedvaten bevat, samen met de endeldarm verwijderd wordt via de buik. Deze techniek, ook wel totale mesorectale excisie (TME) genoemd, verbeterde de overlevingskansen van patiënten enorm.

Deze aanpak was revolutionair maar blijkt moeilijk uit te voeren als er weinig plaats is onder in de bekken. Knol: ‘In die gevallen is het lastig om de endeldarm perfect langs de buik te verwijderen.’ Recentelijk is er, mede door Knol, een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij de chirurg via de anus het laatste deel van de endeldarm verwijdert, de zogenoemde transanale toegang (taTME). ‘Het is noodzakelijk dat deze techniek veilig wordt geïmplementeerd.’  

In zijn proefschrift beschrijft Knol de technische stappen van deze techniek en vergelijkt hij deze met de klassieke aanpak. ‘De transanale techniek werd door ons eerst toegepast op 10 patiënten. De resultaten laten zien dat deze operatie uitvoerbaar en veilig is. Er deden zich geen complicaties voor tijdens en na de behandeling’. Daarna is er een veel grotere groep patiënten behandeld en zijn verschillende centra gaan samenwerken om resultaten uit te wisselen.

Om de implementatie van deze techniek zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft de promovendus ook een app gelanceerd, de taTME app. Hiermee worden chirurgen goed voorbereid en getraind op het toepassen van de transanale aanpak van de verwijdering van endeldarmkanker. ‘De app is inmiddels door bijna 3000 chirurgen wereldwijd gedownload’, vertelt de promovendus.

Gepubliceerd op: 05-02-2019