'One stop-poli' MS levert onderzoek en uitslag op dezelfde dag

Gepubliceerd op: Thu Feb 27 16:18:00 CET 2014

VUmc MS Centrum Amsterdam is gestart met een 'one-stop poli' voor multiple sclerose (MS). De poli is voor mensen die door hun behandelend neuroloog worden verwezen voor een second opinion bij een vermoeden op de diagnose MS. Ook kunnen mensen met de diagnose MS naar dit spreekuur worden verwezen voor advies over hunbehandeling. Het grote voordeel van dit speciale spreekuur is dat zowel het 1e consult bij de neuroloog als de conclusie en eventueel advies voor behandeling op één dag vallen. Om het wachten wat aangenamer te maken krijgen patiënten tussendoor koffie met gebak aangeboden.

Jaarlijks wordt bij naar schatting 600 mensen de diagnose MS gesteld. Ongeveer de helft hiervan bezoekt het VUmc MS Centrum Amsterdam voor een second opinion. Dit kan gaan om het bevestigen van de diagnose of om advies over de behandeling. Het VUmc MS Centrum Amsterdam heeft iedere woensdagochtend de 'one-stop poli'. Vooraf zijn door de behandelend arts de brieven en andere aanvullende informatie, zoals MRI-scans, opgestuurd. Elke patiënt krijgt eerst een consult bij een neuroloog en vervolgens worden alle gegevens in een teamoverleg met MS-neurologen, neuroradiologen en eventueel andere specialisten besproken. Aansluitend komen de patiënten bij dezelfde neuroloog, die de uitslag van het overleg met hen bespreekt. 

Mocht er nog aanvullend onderzoek nodig zijn, dan wordt dit in de daarop volgende weken uitgevoerd. Door de nieuwe 'one-stop poli' kunnen de meeste mensen met slechts één bezoek aan VUmc geholpen zijn. Patiënten worden na dit bezoek weer naar hun eigen neuroloog terug verwezen voor verdere behandeling en begeleiding.

Aanmelden voor deze speciale poli loopt via de behandelend neuroloog.

Meer informatie: www.mscentrumamsterdam.nl .

bron: Persbericht

Gepubliceerd op: Thu Feb 27 16:18:00 CET 2014