Verhoogd risico op hart- en vaatziekten na behandeling borstkanker

Gepubliceerd op: Thu Dec 06 10:48:00 CET 2018

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker onder vrouwen in ontwikkelde landen. De ziekte is tegenwoordig steeds beter te behandelen en gelukkig overleven meer vrouwen de ziekte. Wel blijkt uit onderzoek van promovendus Naomi Boekel van Amsterdam UMC, locatie VUmc, dat vrouwen die voor borstkanker zijn behandeld een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Niet meer roken is het devies! Boekel promoveert 6 december bij Amsterdam UMC.

“Bij vrouwen behandeld in de periode 1970 tot en met 2009 is het risico op verschillende hart- en vaatziekten verhoogd en dit verhoogde risico blijft ook lang na de behandeling bestaan. Denk hierbij aan 20 jaar. Klassieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken en diabetes, beïnvloeden het absolute risico van een patiënt sterk. Het is daarom heel belangrijk om patiënten gezonde leefstijladviezen, zoals het stoppen met roken, te geven”, aldus Boekel. Zij concludeert dit na onderzoek uit verschillende grote cohort en patiënt-controle studies. Boekel onderzocht hier de relatie tussen borstkankerbehandeling en het risico op hart- en vaatziekten.

Bestralen tijdens diepe inademing

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen het meeste risico lopen op hart- en vaatziekten na behandeling van de meest voorkomende chemotherapie. En bij bestraling van de lymfeklieren achter het borstbeen waarbij het hart aan relatief veel straling wordt blootgesteld. “De baten van deze behandeling wegen sterk op tegen de lasten uiteraard. Maar zorg er dan wel voor dat bij het geven van de behandeling het hart zo min mogelijk straling krijgt”, zegt Boekel. “Dit kan bijvoorbeeld door bestraling te geven tijdens diepe inademing. Ook zou screening op hart- en vaatziekten tijdens follow-up mogelijk van betekenis kunnen zijn voor vrouwen die blootgesteld zijn aan een hoge hartdosis met of zonder de combinatie van  chemotherapie.”

Gepubliceerd op: Thu Dec 06 10:48:00 CET 2018