VoorZorg bij Jinek

Gepubliceerd op: 14-03-2019

Op 31 januari waren prof. Dr. Tessa Roseboom en minister Hugo de Jonge in de uitzending bij Jinek, waar zij spraken over het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. ‘Als het in de eerste duizend dagen van een baby niet goed gaat, dan heeft hij daar een heel leven last van en de maatschappij ook’. Intensieve begeleiding van kwetsbare moeders tijdens en na hun zwangerschap, zoals bijvoorbeeld het programma VoorZorg, biedt kinderen de mogelijkheid op een goede start voor de rest van hun leven.

In de uitzending werd VoorZorg enkele keren genoemd als goed voorbeeld.

‘VoorZorg is een goed voorbeeld met wetenschappelijk bewijs dat die intensieve begeleiding op korte termijn ook kosteneffectief is’, aldus Tessa. De interventie biedt begeleiding op alle domeinen van het leven, vanaf zo vroeg mogelijk in de zwangerschap tot twee jaar na de geboorte. ‘Als je veel eerder in dat gezin aanwezig kunt zijn, dan is er echt een wereld te winnen’, vertelt de minister.

VoorZorg is effectief gebleken in het verminderen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Ook geven moeders die aan VoorZorg meedoen het langer borstvoeding. Daarnaast neemt  het roken tijdens de zwangerschap, in bijzijn van de baby en het aantal gerookte sigaretten door de moeder af. De interventie is een investering voor de toekomst voor zowel het kind, de moeder als de maatschappij.

 

Gepubliceerd op: 14-03-2019