Selectie studenten levert weinig voordeel op

9 februari 2017

kinderenweb

Selectie van studenten levert weinig winst op ten opzichte van loting. Dat concludeert Anouk Wouters in haar proefschrift "Effects of medical school selection".

Selectie leidt niet tot meer motivatie, bevlogenheid en studieprestaties dan gewogen loting. Bovendien kiezen studenten een universiteit uit op basis van de selectieprocedure. Een vraag naar motivatie als onderdeel van een selectieprocedure is niet geschikt om onderscheid te maken tussen kandidaten. De antwoorden van kandidaten geven hun motivatie niet volledig weer.

Bovendien komt de diversiteit van de studentenpopulatie juist door selectie in het gedrang, terwijl de maatschappij steeds diverser wordt. Ongelijkheid ten aanzien van het verkrijgen van een stageplek in de gezondheidszorg en hulp bij de voorbereiding op de selectieprocedure vanwege de sociaal-demografische achtergrond van kandidaten kan ertoe leiden dat kandidaten gedemotiveerd raken en afzien van deelname aan de selectieprocedure.

Terwijl  contact met de gezondheidszorg juist cruciaal is voor de motivatie van middelbare scholieren om bewust te kiezen voor de geneeskundeopleiding.

Anouk Wouters

Donderdag 9 februari 2017 promoveert Anouk Wouters bij VUmc met "Effects of medical school selection".

bron: Origineel

printen