Nieuwe genen gevonden die resistentie veroorzaken bij medicatie borstkanker

28 september 2018 | Promotie

De genen ERAS en IRS4 zorgen voor een snellere tumorgroei en zijn verantwoordelijk voor de resistentie tegen medicatie bij patiënten met HER2+ tumoren, een agressieve vorm van borstkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Gerjon Ikink. Ikink promoveert 28 september bij Amsterdam UMC.
2018-09-24 Gerjon Ikink

HER2+ is één van de meest agressieve soorten borstkanker. Patiënten met deze vorm van borstkanker worden behandeld met het medicijn Trastuzumab of het medicijn Lapatinib. Beide medicijnen zijn erg effectief, maar helaas komt er vroeg of laat vaak resistentie voor. Als kankercellen resistent worden tegen een bepaald medicijn, worden ze ongevoelig voor de werking ervan. Daardoor reageert de tumor niet meer op de behandeling.

Ikink vond twee genen die niet eerder in verband waren gebracht met borstkanker en die tegelijk een rol spelen in het resistent maken van de medicatie. Dit zijn de genen ERAS en IRS4. Normaal gesproken staan deze genen uit. Ikink vond dat elk van deze genen bij ongeveer 10% van de patiënten met HER2+ borsttumoren aanstaat. Ikink: "De activatie van deze genen zorgt ervoor dat een belangrijke cel-signaleringsroute veel harder wordt aangezet. Als belangrijke signaleringsroutes uit balans raken, zorgt dat meestal voor kanker. Zo ook door ERAS en IRS4, die tumoren ook sneller laten groeien."

Daarnaast blijkt deze cel-signaleringsroute ook verantwoordelijk voor de resistentie tegen de behandeling van deze soort borstkanker met de medicijnen Trastuzumab en Lapatinib en vergelijkbare therapieën. "Deze resistentie kan tegengegaan worden door de cel-signaleringsroute te remmen. Medicijnen met dit doel zijn al in ontwikkeling," aldus Ikink.
Promovendus: G.J. Ikink
Titel proefschrift: An Odyssey towards personalised medicine in breast cancer
Promotor: prof.dr. D.S. Peeper
Copromotor: dr.ir J. Hilkens
Proefschrift:VU-DARE

Datum 28 september 2018
Tijd 09:45 tot 10:45
LocatieAula, Vrije Universiteit
printen