Amsterdam UMC coördineert onderzoek 3D-printen gezichtsprothesen

25 juli 2018

De afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van Amsterdam UMC met prof. dr. Tim Forouzanfar en dr. Marco Helder coördineert een 'Eurostars Eureka!-onderzoeksproject' van 2,15 miljoen euro. In dit project werkt Amsterdam UMC samen met vier MKB-bedrijven onder de noemer "Faceprint".

De onderzoekers gaan samen met de bedrijven een marktklaar, snel te produceren, en goedkope 3D-printing service ontwikkelen voor gezichtsprothesen. De service wordt in eerste instantie gebruikt voor oor- en neusprothesen die perfect moeten aansluiten op gezichtskenmerken als vorm, soepel- of stijfheid, en huidskleur. Om de patiënt-specifieke neus- en oor-prothesen te kunnen ontwerpen, gebruiken de onderzoekers een cloud-gebaseerde, interactieve gebruikersinterface. De prothesen worden gecreëerd via het speciale 3D-printproces. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van patiëntvriendelijke biomaterialen.

Samenwerking
De afdeling MKA werkt binnen dit onderzoeksproject nauw samen met de afdeling maxillofaciale prothetiek (MFP) van de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (dr. Angela Ridwan). Het Faceprint-consortium bestaat daarnaast uit vier MKB-bedrijven, te weten Oceanz BV (uit Nederland), NanotecMARIN GmbH (uit Duitsland), Mediapharm AbS (uit Denemarken), en µRoboptics LDA (uit Portugal).

bron: Origineel

printen