Gebruik van thiopurine tijdens zwangerschap heeft geen invloed op ontwikkeling kind

7 juni 2013

Het gebruik van het geneesmiddel thiopurine door zwangere vrouwen heeft geen negatieve invloed op de latere ontwikkeling van hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de afdelingen Kindermaag-, Darm- en Leverziekten en Maag-, Darm- en Leverziekten van VU medisch centrum, gepubliceerd in het medische tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics

Thiopurines (azathioprine of mercaptopurine) worden voorgeschreven bij de behandeling van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Omdat patiënten vaak jong zijn, lopen artsen regelmatig tegen het dilemma aan of het gebruik van thiopurine tijdens de zwangerschap nadelige effecten heeft op de foetus en op de latere ontwikkeling van het kind. Via de bloedbaan komen afbraakproducten van het medicijn namelijk ook in de baarmoeder bij de foetus terecht.

De onderzoekers brachten de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling in kaart van dertig kinderen tot zes jaar oud, van moeders die tijdens de gehele zwangerschap thiopurines hadden gebruikt. 'Het lijkt erop dat deze geneesmiddelen geen langetermijngevolgen hebben voor de kinderen, want hun ontwikkeling is vergelijkbaar met die van leeftijdsgenoten die niet aan de medicijnen zijn blootgesteld', aldus De Meij.

In een eerder onderzoek, recent gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Gut, lieten dezelfde onderzoekers al zien dat de blootstelling aan thiopurines geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen oplevert. Wel vertoonde zestig procent van de pasgeborenen een milde bloedarmoede. Dit roept de vraag op of niet al deze baby's vlak na de geboorte standaard getest moeten gaan worden op bloedarmoede.

Moedermelk van de vrouwen die thiopurines gebruiken, bevat lage concentraties van dit geneesmiddel. Specialisten op dit gebied zijn het er dan ook over eens dat deze moeders gewoon borstvoeding kunnen geven. Sterker nog: de voordelen van moedermelk wegen op tegen de mogelijke nadelige effecten. 'Hoewel het aantal baby's in het onderzoek dat borstvoeding kreeg klein was, onderstrepen de resultaten de huidige opvatting dat borstvoeding tijdens thiopurinegebruik veilig gegeven kan worden en derhalve gestimuleerd moet worden', zeggen de onderzoekers.

bron: Origineel

printen